Candidoza bucală
În corpul uman, trăiesc numeroase microorganisme, inclusiv ciupercile. În anumite condiții acestea se pot înmulți excesiv și pot provoca infecții, cum ar fi candida bucala.
Ciupercile se dezvoltă în medii umede și calde ale corpului. Infecțiile fungice bucale pot fi cauzate de diferiți agenți, dând naștere la diferite boli, inclusiv candidoza orală. Acest tip de ciupercă poate afecta atât adulții, cât și copiii și necesită îngrijire specială, astfel încât să nu se reproducă și în alte zone ale corpului.
Ciupercile bucale pot fi localizate la nivelul limbii, al gingiilor sau al pereților cavității bucale. Acestea pot afecta întreaga cavitate bucală, dar și gâtul.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- iritații
- senzația de arsură
- mucoasa albă pe limbă
- modificări ale gustului
- inflamarea gingiilor
- fisuri în colțurile gurii
- durere în timpul mestecării
- inflamarea ganglionilor limfatici ai gâtului
- respirația urât mirositoare (continuarea mai jos)
Programează-te rapid și tratează candida bucala la un specialist de la clinica noastră din București. Poți plăti în rate fără dobândă.
Cauzele care duc la apariția candida bucala
Există numeroase cauze care duc la apariția infecțiilor fungice. Iată care sunt cele mai frecvente dintre acestea:
- Imunitate scăzută – scăderea imunității poate provoca infecții fungice în cavitatea bucală
- Scăderea cantității de salivă – indiferent de vârstă, scăderea cantității de salivă și sindromul gurii uscate pot cauza apariția infecțiilor fungice
- Alimentația nesănătoasă și consumul excesiv de dulciuri poate favoriza infecțiile fungice
- Igiena orală inadecvată
- Modificările hormonale – sarcina sau menopauza duc la modificări hormonale care favorizează infecțiile fungice
- Tratamentele medicamentoase – Antibioticele predispun apariția infecțiilor fungice la nivelul gurii, în special cele cu candida
- Proteze dentare detașabile
- Diabetul zaharat – excesul de zahăr din saliva este un factor influent în apariția candidei și influențează direct înmulțirea acestei ciuperci
- Tratamente pentru cancer cu chimioterapie. Stări de imunosupresie
- Anemiile și malnutriția
- Infecțiile cu HIV sau SIDA
- Stresul
- Fumatul – dependența de tutun accelerează procesul fungic din cauza numeroșilor ingredienței nocivi pe care țigările le conțin
Tratarea infecțiilor fungice din cavitatea bucală
Flora microbiană existentă în cavitatea bucală este extrem de variată și se află într-un echilibru perfect cu organismul uman. În momentul în care apar anumiți factori externi care provoacă înmulțirea acestora, bacteriile sau fungii duc la apariția infecțiilor.
Este foarte important ca infecțiile fungice să fie tratate din stadii incipiente. Cu cât tratamentul este amânat cu atât acestea vor deveni mai dificil de tratat.
Pentru tratarea infecțiilor fungice medicul stomatolog poate recomanda medicamente topice, sistematice și antifungice, în funcție de gravitatea infecției.
Candidoza bucală (candida bucală) poate să apară în urma unor tratamente îndelungate cu antibiotice, cu corticosteroizi, dacă ai sistemul imunitar slăbit. Persoanele predispuse la această afecțiune sunt sugarii, copiii, vârstnicii, dar și cei care suferă de diabet, sunt infectați cu virusul HIV, cât și la persoanele care fac chimioterapie.
De obicei, candidoza orală se tratează ușor la copii și la nou-născuți, însă la adulți afecțiunea se vindecă mai greu. Candida bucala (orala) este provocată de ciuperca Candida albicans
.Simptome pentru candida bucala
Printre simptomele bolii se numără petele albicioase apărute pe suprafața limbii, dar și pe cerul gurii sau pe amigdale. Poate apărea și roșeața în cavitatea bucală, cât și dureri în gât. Respirația urât mirositoare este un alt semn al acestei afecțiuni.
Persoanele care sunt infectate cu candida își pot pierde și gustul, pot simți arsuri și furnicături pe suprafața limbii.
Dacă te confrunți cu aceste simptome, este nevoie să te prezinți la un consult de specialitate. Tratamentul este stabilit în funcție de fiecare pacient în parte și în funcție de severitatea infecției. Boala este depistată în urma unei culturi de salivă.
Ce tratament este recomandat pentru candida bucala
În general, tratamentul se bazează pe tratamente antifungice, care să elimine infecția cu Candida albicans. Poate fi vorba despre medicamente, cât și soluții cu aplicare locală, la nivelul cavității bucale. Tratamentul medicamentos este recomandat mai ales în situațiile în care infecția s-a extins și la nivelul esofagului.
De ajutor în procesul de vindecare al candidozei orale este și gargara cu bicarbonat de sodiu, de două-trei ori pe zi, cât și aplicarea de glicerină boraxată pe suprafața limbii.
De obicei, tratamentul durează două săptămâni.
Este important să schimbi periuța de dinți după ce ai terminat tratamentul deoarece există riscul ca infecția să recidiveze. De asemenea, pentru a preveni apariția candidozei bucale, este important să ai o igienă orală riguroasă. Este indicat să te speli pe dinți de trei ori pe zi, să folosești ața dentară, cât și apa de gură, care ajută la eliminarea bacteriilor.
Comenteaza