Curățarea profesională a dinților

Curățarea profesională a dinților

Igiena dentară regulată

Majoritatea oamenilor au auzit de gingivită, însă nu știu ce înseamnă profilaxia dentară. Aceasta se referă la igiena profilactică a danturii. Majoritatea pacienților care au nevoie de servicii de profilaxie dentară sunt diagnosticați de către medicul stomatolog cu o inflamare a gingiilor cunoscută sub denumirea comună de gingivită.

Pacienții cu gingivită prezintă de obicei următoarele simptome: inflamarea, tumefierea și înroșirea gingiilor, însoțită de senzația de usturime la nivelul întregii cavități bucale. Poate apărea inclusiv senzația de mâncărime la nivelul gingiilor care sângerează cu ușurință în timpul periajului și al folosirii aței dentare. Respirația urât mirositoare sau halena este de asemenea un simptom comun în cazul pacienților care suferă de gingivită.

Simplificând, totul începe cu igiena precară. Principalele cauze ale gingivitei sunt placa bacteriană și tartrul. Prima dată apare placa: filmul galben de pe suprafața dinților, produs de alimentele și bacteriile din cavitatea bucală. Abia apoi se formează tartrul. Placa bacteriană depusă pe dinți se întărește în timp în contact cu saliva devenind tartru. Tartrul este de regulă rezultatul igienei dentare defectuoase care duce în cele din urmă la gingivită. Este un cerc vicios.

Gingivita poate fi semnalul de alarmă care anunță o afecțiune mult mai gravă a gingiilor și anume parodontopatia. Bolile parodontale se instalează atunci când gingivita este neglijată, putând duce la scăderea densității masei osoase și chiar la pierderea dintelui.

Nu disperați! Vestea bună este că gingivitele se pot trata cu mijloacele profilaxiei dentare. Puteți preveni re-apariția gingivitei printr-o bună igienă orală care presupune un periaj regulat și corect precum și folosirea cu regularitate a aței dentare.

Curățarea profesională a dinților (servicii de profilaxie dentară)

Ce înseamnă mai exact profilaxia dentară? Este un proces în mai multe etape care se face în mod normal în decursul unei singure vizite la dentist:

  1. Primul pas. La început se face o curățire generală: manual sau cu un aparat cu ultrasunete care se numește „cavitron”, iar uneori se recurge la o combinație între cele două metode. Ambele tehnici au scopul de a slăbi și îndepărta placa bacteriană și depunerile de tartru.
  2. Pasul al doilea. După curățarea inițială, se folosește un aparat rotativ, asemănător cu periuța de dinți, pe care se pune pastă de dinți. Acesta va îndepărta orice rest de placă bacteriană de sub gingii și din jurul acestora. Acest periaj va nivela suprafața exterioară a dinților, diminuând astfel șansele formării ulterioare a plăcii bacteriene.

Ultimul pas reprezintă îndepărtarea oricărui rest de placă bacteriană dintre dinți cu ajutorul aței dentare.

Comentarii (2)

Adăugați un comentariu

  1. 27/10/2022

    am 25 ani am fost la stomatolog cu o problema la un dinte si exact dupa am o mancarime foarte mare de dinti si o durere de maxilar in timp ce mananc.va rog spunetimi ce sa fac ce sa iau va rog

    Răspunde

    • 27/10/2022

      Simptomele dumneavoastră nu sunt foarte clare, de aceea vă recomandăm să mergeți la o consultație la stomatolog pentru a afla ce anume vă deranjează.

      Răspunde