Din cauza unei carii, de multe ori este nevoie de o procedură de devitalizare a dintelui, adică scoaterea nervului.

Devitalizarea dintelui ține de endodonție, adică ramură a stomatologiei care se ocupă de tratarea problemelor care țin de interiorul dintelui, adică de pulpa dentară.

Nervul este situat în camera pulpară, în canalul radicular, iar în momentul în care o carie ajunge la acesta, apar inflamațiile și durerile de dinți. În astfel de situații, când alte tratamente nu au efect, este nevoie de extirparea nervilor, care se face în urma unor tratamente de canal.

Devitalizarea se face și atunci când se realizează o lucrare dentară , deoarece în urma procesului de șlefuire se ajunge foarte aproape de camera pulpară. În urma devitalizătii dinții îți pot modifica aspectul ei putând căpăta o culoare cenușie, maron sau galbenă. Acest lucru se întâmplă fiindcă dintele nu mai este vascularizat și hrănit.

Procedura de devitalizare nu este una dureroasă, pentru că se efectuează sub anestezie, în cabinetul medicului stomatolog. Medicul îndepărtează nervul cu un ac dentar. Mai întâi curăță canalul, după care scoate nervul, apoi sigilează zona, pentru a nu pătrunde nicio bacterie. Apoi va pune o plombă.

Un dinte devitalizat, mult mai sensibil

Un dinte care nu mai are nerv este mult mai sensibil, spre deoseebire de ceilalți, smalțul acestuia fiind mult mai puțin rezistent. De aceea, crește semnificativ și riscul de fractură dentară, de aceea trebuie luate măsuri de protecție.

Dacă este un dinte frontal, situate în partea din față, poate fi supus unei proceduri de albire. Aceasta se poate realiza prin aplicarea unui gel care are efect de albire.  De asemenea, acest dinte poate să fie întărit cu un pivot confecționat din fibră de sticlă. O altă soluție este aplicarea unei coroane dentare, care este de ajutor nu numai din punct de vedere estetic, dar și pentru că întărește dintele. Astfel, scade considerabil ricul apariției unei fracturi dentare, cât și cel al pierderii dintelui.