Complicatii dupa extractie dentară apar destul de rar, dacă procedurile chirurgicale sunt respectate corespunzator și dacă ai grijă să urmezi recomandările de îngrijire postextractională. Însă cum nicio intervenție chirurgicală nu este lipsită de riscuri,  extracția dinților este un proces laborios care nu face excepție. Iată cele mai frecvente complicații care pot apărea dupa ce îți scoți un dinte și cum le recunoști!

Durerea,  edemul (umflarea gingiei) și trismusul (contracția spastică involuntară a mușchilor mandibulei) sunt cele mai frecvente complicatii postextracționale dentara. Sunt considerate mai degrabă efecte secundare decât complicații și sunt firesti în condițiile în care este vorba de o procedură puternic invazivă.

Deși aceste reacții inconfortabile dispar de la sine în câteva zile de la intervenție, există și riscul ca, în lipsa respectării indicațiilor medicilor sau a unor manevre traumatice executate în timpul extracției să apară alte complicații, ce trebuie să te trimită de urgență, înapoi, la stomatolog:

Hemoragii (vezi mai jos)

Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist de la clinica Ivory București (rate fără dobândă).









Sângerarea gingivală postextractională  încetează, de regulă, în maximum 30 de minute de la intervenție. Când se formează cheagul sanguin. Există însă riscul ca hemoragia să continue și după acest interval, atunci când ești încă în cabinetul medicului, la câteva ore distanță după intervenție sau chiar la câteva zile după aceea. În oricare dintre cazuri, este nevoie de vizita medicală pentru depistarea cauzelor hemoragiei și luarea măsurilor terapeutice adecvate.

Cheaguri (hematoame) postextracționale

Traumatizarea vaselor sanguine poate conduce la apariția hematoamelor, (adica altfel de complicatii dupa extractie) adică a unor aglomerări de sânge închegat (cheaguri mici) la nivel gingival, care pot fi sau nu dureroase. De obicei, dispar de la sine pe măsură ce rana se vindecă. Dar în cazul în care își măresc dimensiunea și devin dureroase, este nevoie de consultarea medicului. Există posibilitatea ca medicul sa îți prescrie un tratament cu antibiotice pentru a evita riscul de suprainfectare.

Infecții postextracționale

Infecțiile ca si complicatii dupa extractie apar în cazuri foarte rare și cel mai adesea din cauza nerespectării regulilor de igienă pe care le recomandă medicii după intervenție. Infecțiile pot apărea și pe fondul unor manevre traumatice sau a unor greșeli din timpul extracției (chiruetaj incomplet al alveolelor, folosirea abuzivă a instrumentarului etc.).

Cea mai frecventă formă de infecție postextractională este alveolita, aceste complicatii dupa extractie se manifestată prin leziuni inflamatorii locale, cheaguri purulente, supurații, dureri și febră ce apar la câteva zile distanță de la intervenție. Prescrierea antibioterapiei, regenerarea și cicatrizarea tesuturilor afectate sunt principalele măsuri de combatere a acestei complicații stomatologice.