BLOG
Celulele stem și dinții
Capabile să replice orice parte a corpului uman, refăcând astfel țesuturile compromise, celulele stem pot salva vieți. Întrucât informația genetică este cuprinsă în aceste celule în formă nealterată, ele pot folosi mai târziu în viață în caz de accidente, arsuri, sau de colaps al unui organ, cum ar fi ficatul sau rinichii. Până nu de mult, celulele stem erau exclusiv asociate la scară largă cu măduva sau cu cordonul ombilical. Acest fapt restrângea posibilitățile recoltării și păstrării celulelor stem cu impact direct asupra posibilității folosirii lor în tratamente medicale ulterioare.
Recoltare de celule stem din dinți
Cercetarea este încă în faza inițială iar vocile scepticilor nu întârzie să apară, dar rezultatele sunt foarte promițătoare și interesante: se pot recolta celule stem și din dinții de lapte, mai precis din rădăcină. Acest fapt a fost privit ca o a doua șansă de recoltare de celule stem în cazul în care, din diverse motive, aceasta nu a avut loc la naștere. Mai mult, se crede că aceste celule pot fi recoltate chiar și mai târziu, din molarii de minte.
Dacă tehnica se va dovedi fezabilă, atât în ce privește recoltarea, cât și posibilitatea stocării, șansele medicinii reconstructive vor crește simțitor și, odată cu ele, orizonturile stomatologiei regenerative.
Stomatologie regenerativă
Dincolo de faptul că dinții reprezintă o sursă importantă de colectare, avantajele există și în sensul invers: se vorbește și despre o nouă tehnică de regenerare dentară pe bază de celule stem din corpul pacientului. Firește, această tehnică ar putea înlocui în viitor alternativele care acum ne par moderne și revoluționare, cum ar fi implantul dentar. În felul acesta nu ar mai exista riscul de respingere, pentru că nu ar mai fi vorba propriu-zis de vreun corp străin.
Deși la momentul actual mai există bariere, atât științifice, cât și economice, pentru elaborarea unei asemenea tehnici, este foarte posibil ca nu peste mult timp să ne putem reconstrui sau regenera dinți, eliminând astfel o imensitate de tratamente adiacente și crescând simțitor calitatea sănătății dentare a pacienților.
Comenteaza