Chisturile dentare


Chisturile dentare pot să dea simptome, astfel încât persoana în cauză să își dea seama că este ceva în neregulă și să meargă la dentist, însă pot fi și asimptomatice.

Ce sunt chisturile dentare

Un chist are forma unui săculeț, iar în interior este plin cu lichid. Chisturile dentare se formează cel mai adesea la vârful rădăcinii moarte a unui dinte. Chisturile se mai pot forma și în jurul coroanelor (și rădăcinilor) dinților incluși.

Un chist se poate forma la rădăcina oricărui dinte din cavitatea bucală. Cauza formării unui chist este fie o infecție, fie o traumeă a dintelui respectiv. Există și situații rare în care chistul poate fi determinat de o afecțiune genetică (de exemplu sindromul Gorlin).

De multe ori, chisturile dentare sunt descoperite în urma unei radiografii dentare, pentru că pacienții nici nu știu că aveau o asemenea formațiune în cavitatea bucală. Acest lucru se întâmplă deoarece chisturile dentare sunt, după cum am mai spus, asimptomatice. Ele încep însă să devină problematice pentru pacient atunci când se infectează, ducând la apariția durerii. Un alt simptom care poate să indice prezența unu chist dentar este și umflarea și înroșirea gingiei.

Ce probleme pot cauza chisturile dentare

În afară de infecție, un chist dentar poate să împiedice funcționarea normală a unui dinte (dintele poate să aibă o mobilitate anormală) și poate să apese pe structura dinților învecinați. De asemenea, persoanele care au un chist dentar pot simți o senzație de presiune în dinte. Chistul dentar poate să fie identificat în urma unei radiografii dentare. Radiografia îi va oferi medicului stomatolog date importante despre chist, astfel încât acesta să stabilească metoda de tratament pe care o va recomanda pacientului.

Tratamentul chisturilor dentare

Chisturile dentare sunt îndepărtate în urma unui tratament chirurgical. Intervenția chirurgicală poartă numele de chistectomie dentară, care presupune o incizie în gingie, astfel încât medicul să îndepărteze chistul și infecția. În timpul procedurii de cistectomie medicul va îndepărta și membrana chistică, astfel încât să fie reduse la minimum șansele de recidivă.

Chistectomia se realizează cu anestezie locală, astfel încât pacientul să nu simtă durere. După intervenție, medicul prescrie, de obicei, un tratament cu antibiotice și cu medicamente antiinflamatoare. În procesul de vindecare de după chistectomie este important ca pacienții să respecte întocmai indicațiile medicului.

În cazul unui chist dentar mic, care nu îți pune sănătatea în pericol, atunci tratamentul poate să fie numai administrarea de antibiotice, fără să fie nevoie de intervenție chirurgicală.