Extracția dentară constă în îndepărtarea unui dinte sau a unei măsele din cavitatea bucală. Procedura se realizează de către medicul stomatolog, cu instrumente speciale, în cabinetul dentar.

Situațiile în care este recomandată extracția dentară

Principala cauză pentru care medicul stomatolog recomandă extracția dentară o reprezintă cariile profunde, când dintele nu mai poate fi salvat prin alte metode. De asemenea, un dinte poate fi scos și în urma unei fracturi.

Și infecțiile dentare care au ajuns la pulpa dentară pot fi cauza unor extracții, dacă celelalte proceduri (un tratament de canal, administrarea de antibiotice) nu dau niciun rezultat.

Uneori, medicii pot fi nevoiți să apeleze la extracția unuia sau a mai multor dinți pentru a pregăti cavitatea bucală pentru anumite proceduri ortodontice și ortodontico-chirurgicale. Persoanele care au dinții înghesuiți sunt, de asemenea, candidați pentru o procedură de extrație. Și un dinte crescut strâmb se poate numără printre cauze.

Ce presupune extracția dentară

Pacientul va face o radiografie dentară, astfel încât medicul să vadă lungimea și poziția dintelui. Înainte de procedura propriu-zisă, medicul stomatolog îi face pacientului o anestezie locală, astfel încât acesta să nu simtă niciun disconfort în momentul extracției.

Extracția se realizează cu ajutorul unui clește dentar.

Indicații după extracție

Imediat după procedură, doctorul va aplica un pansament în zona în care a fost dintele, care previne sângerarea. Acesta va putea fi îndepăratat după una-două ore de la extracție.

Pacienții pot resimți o durere ușoară și disconfort, de aceea medicul le poate recomanda un analgezic. O pungă cu gheață aplicată pe obraz poate fi, de asemenea, utilă pentru calmarea durerilor.

În următoarele 24 de ore ar trebui să evitați fumatul. În această perioadă nu trebuie nici să vă spălați dinții din zona alăturată locului extracției.

Consumul de alimente lichide este cel mai potrivit după o extracție dentară. Dacă optați pentru alimente solide, masticația se va face în zona opusă extracției.

După o procedură de extracție dentară, locul rămas liber trebuie să fie “umplut”, ceea ce înseamnă că pacientul trebuie să apeleze fie la implant dentar, fie la o coroană dentară. În caz contrar, locul lăsat vacant va cauza o migrație a celorlalți dinți, care “încearcă să acopere” locul rămas gol.