În cabinetele dentare pot fi efectuate rezecții apicale, extracții dentare, incizii ale unui abces, chiuretaj gingival, cât și implanturi dentare. Pentru aceste intervenții este nevoie de anestezie locală.

În schimb, în cazul intervențiilor stomatologice complexe, care au o durată lungă de timp, este nevoie de internare, chiar dacă în multe cazuri pacientul poate pleca acasă în aceeași zi.

Internările se fac în clinica de chirurgie oro-maxilo-facială sau buco-maxilo-facială.

De asemenea, intervențiile stomatologice în spital sunt recomandate pacienților care au anumite afecțiuni, printre care boli de inimă, dar și anumite afecțiuni pulmonare. Tratamentele stomatologice care se efectuează în spitale sunt recomandate și pacienților care au o vârstă înaintată.

În schimb, pentru intervenții complexe, este nevoie de spitalizare. Este vorba despre intervenții chirurgicale la nivelul mandibulei, cât și la nivelul maxilarului. Aceste tipuri de intervenții de corectare a anomaliilor dento-maxilare se fac sub anestezie locală sau generală, după caz.

Înainte de o astfel de intervenție chirurgicală este nevoie de o scanare de tip CT, dar medicul poate să recomande și alte investigații suplimentare.

De asemenea, într-o clinică oro-maxilo-facială pot avea loc și intervenții de extirpare de tumori și de chisturi intraorale.

Alte cazuri care pot necesita spitalizare sunt intervențiile chirurgicale pentru tratarea infecțiilor osoase de la nivelul maxilarului și mandibulei, cât și infecțiile țesuturilor moi. Și fracturile de maxilar se tratează într-o secție de chirurgie buco-maxilo-facială. Tratarea malformațiilor congenitale ale feței și ale maxilarului se vor face în spital, necesitând internare.