În interiorul fiecărui dinte, sub smalț și sub dentină, se găsește un țesut conjunctiv moale numit pulpă dentară. Pulpa dentară este alcătuită din vase de sânge, celule și din nervi, având un rol important pentru sănătatea dinților. Pulpa dentară este puternic vascularizată și este divizată în pulpă radiculară și pulpă coronară.

Celulele cu cea mai mare importanță care intră în componența pulpei dentare sunt celulele odontoblaste. Aceste celule au rol de a produce dentină reparatorie.

În pulpa dentară se mai găsesc și fibroblaști, un alt tip de celule. Fibroblaștii sunt implicați în procesul de mineralizare al țesuturilor dentare dure.

Fibrele, precum colagenul, elastina și reticulina fac, de asemenea, parte din pulpa dentară.

Rolul pulpei dentare

Pulpa dentară are mai multe funcții importante pentru sănătatea dinților. Are rol în formarea și în mineralizarea dentinei, are rol senzorial, reglând vasomotricitatea pulpei dentare, dar și rol de protecție pentru că avertizează asupra stimulilor nocivi precum cariile, dar și funcție de hrănire a dentinei deoarece asigură nutrienții necesari ca să aibă loc metabolismul celular.

Afecțiuni ale pulpei dentare

Pulpa dentară se poate îmbolnăvi din cauza mai multor factori. Astfel, îmbolnăvirea poate să aibă loc în urma unor traumatisme care afectează irigarea cu sânge, din cauza pătrunderii bacteriilor în pulpa dentară (din cauza unei carii dentare), din cazua eroziunii dentare, din cauza unor factori chimici.

Bolile pulpei dentare pot fi pulpita dentară, care se clasează în pulpită reversibilă și pulpită ireversibilă și necroză pulpară.

Pulpitele dentare pot fi cauzate de o carie dentară, de o forță masticatoare puternică, din cauza unor proceduri dentare efectuate incorect. Expunerea la substanțe care demineralizează smalțul dintelui poate, de asemenea, să ducă la apariția pulpitei dentare.

Pulpita reversibilă este o inflamație moderată a pulpei dentare, iar pulpa dentară se poate vindeca în urma unui tratament. Dintele este sensibil mai ales la stimuli reci, dar poate apărea și atunci când persoana respectivă mănâncă dulciuri. Pacientul simte o sensibilitate la acești stimuli, sensibilitate care trece după îndepărtarea stimulului, iar pacientul poate să indice cu precizie care este dintele afectat. Tratamentul pulpitei dentare reversibile constă în tratarea cariei, dacă afecțiunea a fost provocată de o carie sau de îndepărtarea factorului iritant.

Pulpita ireversibilă se caracterizează printr-o sensibilitate prelungită la stimulii reci, calzi, la dulciuri, pacientul poate să simtă o durere intensă, dar poate să fie și asimptomatică. În cele mai multe cazuri apare din cauza pătrunderii bacteriilor în pulpa dentară, în urma unor carii dentare. Pentru că pulpa dentară este afectată ireversibil, este nevoie de un tratament de canal pentru a salva dintele bolnav. Lăsată netratată pulpita dentară evoluează spre necroză pulpară. Tratamentul este unul endodontic și constă în îndepărtarea pulpei necrozate, sterilizarea canalelor radiculare și obturația de canal care să închidă canalul radicular etanș.