BLOG
Ce este frenectomia
Frenectomia este o intervenție chirurgicală care are scopul de a înlătura sau de a schimba poziția frenului, țesut care are rol de a restricționa mișcările făcute de organele mobile ale corpului uman, precum limba.
În cavitatea bucală există un fren sub limbă, unul situat între gingie și buza inferioară, iar altul între gingie și buza superioară. În momentul în care frenul este poziționat prea aproape de dinți, apar probleme ale gingiilor (retracție gingivală), dar afectează și poziția dinților. De aceea, nu numai că apar probleme de estetică dentară, dar poate fi dificilă și montarea unui aparat dentar.
Frenectomia se face sub anestezie locală
Intervenția chirurgicală are loc sub anestezie locală, fiind efectuată de către un medic de chirurgie oro-maxilo-facială. Operația nu este una dificilă, iar riscul de a apărea complicații după intervenție este unul foarte mic. Poate apărea o sângerare, în cazul în care țesutul îndepărtat era puternic vascularizat.
În cazul în care mișcările limbii sunt limitate din cauza frenului la copii poate să apară pronunția incorectă. Atât copiii, cât și adulții pot suferi, tot din această cauză, și de retracție gingivală.
Frenul poate duce la apariția strungăreței
Una dintre cele mai supărătoare probleme pe care însă o poate crea frenul este strungăreața apărută între incisivii superiori centrali.
În momentul în care frenul unește mijlocul buzei de gingia din zona dinților apare spațiul dintre incisivi, dar și retracția gingivală. În acest caz este nevoie de intervenție chirurgicală. De asemenea, frenectomia se recomandă și în cazul în care țesutul împiedică fixarea unui aparat ortodontic.
Înainte de orice intervenție medicul se asigură că frenul este cel care cauzează problemele.
Comenteaza