Agenezia dentară
Absența unuia sau a mai multor dinți, cât și a mugurilor dentari, poate fi observată la copii și la adulți. Problema de sănătate orală este cunoscută drept agenezie dentară. Este de origine genetică, dinții care lipsesc cel mai adesea fiind molarii de minte, premolarii superiori și incisivii.
Agenezia se produce în urma unor mutații care apar în momentul dezvoltării embrionare a segmentului cranio-facial.
Este diagnosticată după ce dinții de lapte cad ( între vârsta de 6 și 10 ani), iar dinții permanenți nu le mai iau locul. Statisticile arată că măselele de minte nu apar la circa 25% din populatie, premolarii secunzi inferiori la circa 5% din locuitorii lumii, în timp ce incisivii laterali superiori nu se regăsesc la 2% din populație.
Lipsa a mai puțin de 6 dinți afectează 5% din populație
Când lipsesc între 1 și 6 dinți, problemă care afectează aproximativ 5% din populație, este vorba despre hipodonție. Cel mai adesea, în partea inferioară a cavității bucale lipsește al doilea premolar, iar în partea superioară incisivul. Cauza este genetică: există membri ai unor familii cărora le lipsesc unul sau mai mulți dinți din generație în generație.
Agenezie dentară multiplă, când lipsesc mai mult de 6 dinți
Atunci când lipsesc mai mult de 6 dinți, diagnosticul este de agenezie dentară multiplă și este asociată cu alte anomalii dentare (dinți de diferite forme și culori). Această boală este din fericire foarte rară, cu o frecvență de aproximativ 1-7 cazuri la 100 000 de nașteri. Din moment ce îi lipsește mai mult de 6 dinți, pacientul trebuie să facă o consultație genetică pentru a verifica dacă nu există și alte anomalii.
Tratament
În astfel de cazuri există o colaborare între medicul stomatolog și un specialist în chirurgie dentară, pentru a găsi cea mai bună soluție de tratament. În general, la copii poate fi montată o proteză dentară în scopul de a salva spațiu, care va permite atașarea unui implant dentar, odată cu înaintarea în vârstă.
Comenteaza