La limita neobișnuitului
Articole despre lucruri mai puțin obișnuite pe care nu le recomandăm decât ca informare. Citiți totul și rețineți numai ce vă convingeți că este bun.
Hipnoza și tratamentele dentare
Cu toate că nu poate ajuta în mod efectiv la vindecarea corpului, hipnoza este folosită în stomatologie ca tehnică separată gândită să ofere un set amplu de beneficii înainte, în timpul și după diverse tratamente. Majoritatea tratamentelor au anumite efecte traumatice, iar hipnoza poate ajuta atât pacientul cât și doctorul prin reducerea sau chiar anularea traumelor. Mai jos, puteți citi câteva dintre cele mai comune aplicații ale hipnozei în stomatologie; rețineți că această listă este foarte limitată și că practicile și credințele legate de hipnozo variază foarte mult.
Înaintea tratamentului
Hipnoza este o soluție excelentă de reducere a anxietății și a fricii corelate cu tratamentele dentare. În anumite cazuri rare, pacienții sunt supuși la mai multe ședințe de hipnoză pentru a reduce […]
Despre felceri și bărbieri
Până prin secolul al XIX-lea bărbierii îndeplineau diverse alte funcții; făceau operații chirurgicale minore, peruci, scoteau dinți, puneau oasele la loc, luau sânge bloodletting, ofereau servicii de manichiură și pedichiură, însemnau sclavi, făceau tatuaje, iar în unele societăți asistau moașele și făceau circumcizii. Din epoca de glorie a Egiptului (când aceștia participau inclusiv la mumificări și îmbălsămări) și până în Evul mediu, bărbierii preluau parte dintre îndatoririle chirurgului modern.
La început, bărbierii personali erau sclavi, apoi au apărut ca o clasă socială nouă. Într-o anumită perioadă au fost itineranți, umblând pe străzi și sunând din clopoțel pentru a-și anunța prezența, iar serviciile lor erau adesea solicitate ca o alternativă la serviciile oferite de medicul local, din cauza costurilor mai reduse.
Spre deosebire […]
Sfaturi cheie pentru o igienă orală alternativă
Ca orice fapt medical, igiena dentară în forma ei occidentală (adică suma informațiilor cu care intrăm în contact și care se bazează pe perspectiva medicinii alopate și de laborator) are adepții și detractorii ei. Dacă încercăm să delimităm motivele pentru care stau lucrurile așa, observăm foarte repede că ele sunt legate în special de principii și abordări de bază ale igienei dinților și a cavității bucale.
Din aceste motive, multe companii și laboratoare de cercetare au dezvoltat strategii, tratamente și soluții alternative, ce încearcă să acopere, să completeze sau să lupte împotriva metodelor tradiționale medicale pentru rezultate cât mai eficace pentru noi toți. Prezentăm în cele ce urmează câteva soluții în această direcție. Ele trebuie citite contextual și înțelese prin prisma […]
Elemente de bază de stomatologie alternativă
Deși unele dintre elementele de mai jos sunt chestionate de comunitățile stomatologice internaționale, stomatologia alternativă și complementară câștigă teren prin cele două perspective noi pe care le prezintă.
Cea dintâi este legată, implicit, de tipurile materialelor și ale tratamentelor și se bazează pe viziuni integraliste ale procedurilor medicale și ale corpului ca un întreg. Holistica nu concepe tratamente parțiale și vindecări contextuale și, din această cauză este caracterizată printr-o abordare ce pornește de la ideea că dantura nu trebuie văzută și tratată separat de restul corpului.
Cea de a doua este principială: atâta vreme cât raporturile dintre corp și lume sunt ele însele în continuă schimbare și, simultan, personalizate pentru fiecare individ și corp în parte, standardizarea procedurilor (în acest caz – […]
Combaterea bruxismului prin tehnici de relaxare și masaj
Bruxismul este termenul medical pentru scrâșnitul din dinți. Firește, toți oamenii scrâșnesc uneori din dinți, fără a fi în mod necesar bruxomani. Această din urmă categorie manifestă adesea și alte comportamente maniacale: își mușcă interiorul obrajilor, își rod unghiile sau mestecă capătul creionului. Scrâșnitul din dinți ajunge să afecteze sănătatea orală atunci când devine tic nervos. Printre simptomele comune cauzate de bruxism se numără dinții sensibili, gingiile dureroase, durerile de cap, gât, urechi, umeri și musculatura încordată. Uneori, dinții ajung să se tocească, până la faza dureroasă când este expus interiorul dintelui.
Statistici și diagnostic
Interesant este că foarte mulți dintre cei afectați de bruxism nu au nici cea mai vagă idee cu privire la ticul lor, deoarece scrâșnesc din dinți mai […]
Comentarii recente