Instrumentar dentar
Atunci când intrăm într-un cabinet medical, într-unul stomatologic în special, avem puțin trac la vederea feluritelor instrumente medicale care, adeseori, ni se par ca niște instrumente de tortura care așteaptă să interacționeze cu noi. Pentru că nu este cazul să ne sperie din cauza necunoașterii expunem aici o serie de instrumente, scopul lor și metodele prin care se pot ameliora efectele neplăcute ale folosirii lor.

Instrumentar stomatologic pentru extracții
Instrumentarul dentar folosit în timpul procedurii de extracție dentară reunește un set de instrumente chirurgicale – diverse tipuri de forcepsuri, elevatoare și dăltițe, față de care un număr mare de pacienți manifestă un anumit grad de disconfort. Reținerea pe care o au unii pacienți se explică prin faptul că istoria procedurii de extracție dentară este una destul de zbuciumată. Instrumentarul modern și tehnologia aferentă permit însă realizarea de extracții dentare a-traumatice.
Instrumente pentru anestezia locală
Seringa cu ac pentru injectarea anestezicului;
Seringa cu aspirație pentru evitarea hematoamelor.
Instrumentar pentru extracția propriu-zisă
Bisturiu pentru realizarea inciziei. Bisturiele pot fi lame atașabile pe un mâner, sau pot fi dintr-o singură bucată.
Forcepsurile folosite în stomatologie sunt de foarte multe forme și dimensiuni specifice. Aceste instrumente de tip clește […]

Instrumentar stomatologic pentru terapia canalului radicular
Pregătirea pentru intervenția pe canalul radicular. Instrumentar dentar pentru anestezia locală
Dacă dintele este vital (nervul este viu), intervenția pe canalul radicular cere anestezie locală. Terapia canalului radicular ar trebui să fie o procedură fără durere. Ţinând cont de afecțiunea implicată (infecție), medicul stomatolog va decide cantitatea de anestezic necesară pentru anestezierea eficientă a zonei în cauză.
Spray pentru anestezie locală. Înainte de a injecta anestezicul unii medici stomatologi preferă să folosească spray-ul (benzocaină) pentru a evita orice neplăceri cauzate de injecție.
Seringa cu ac se folosește pentru injectarea anestezicului (lidocaină sau altă substanță similară) care are rolul de a inhiba conductibilitatea nervoasă. Cartușul și acul sunt de unică folosință. Anestezia țesuturilor moi (de exemplu buza) intervine mai repede decât anestezia camerei pulpare, […]

Instrumentar stomatologic pentru obturații
După curățarea și pregătirea cavității, procedura de obturație presupune utilizarea unui set de instrumente uzuale pentru mânuirea materialului de obturație, pentru modelarea și pentru finisarea suprafețelor.
Prepararea materialului de obturație
Spatula de ciment este o unealtă în formă de lopățică folosită pentru prepararea (amestecul) substanțelor pulverulente care stau la baza materialului de obturație. Acest amestec se face de obicei pe o lamelă. Spatula se folosește, deci, pentru a amesteca substanțele. Dentistul nu va folosi niciodată spatula în cavitatea orală a pacientului!
Transportarea și poziționarea materialului în cavitate
Condensatorul pentru amalgam se folosește la poziționarea și condensarea obturațiilor metalice. Acest obiect poate avea un capăt sau două capete de lucru, variind foarte mult atât ca dimensiune, cât și ca formă (rotund, romboidal, rectangular, în formă […]

Obiecte de unică folosință
Această secțiune a dicționarului prezintă obiectele care, în loc să fie sterilizate și refolosite ca restul instrumentarului stomatologic, sunt tratate ca accesorii de unică folosință, consumabile sau obiecte de care ne debarasăm. În felul acesta sunt simplificate semnificativ pregătirile de dinainte și de după tratamentul stomatologic, reducând în același timp riscul de contaminare la valori relativ neglijabile.
Aspiratorul de salivă are la capăt un tub flexibil și modelabil, din plastic de unică folosință. Se utilizează când procedura stomatologică cere ca pacientul să țină gura deschisă un timp mai îndelungat, pentru a spori confortul acestuia și pentru a înlesni procedura asigurând o zonă de lucru uscată. Există chiar și variante de aspirator cu protecție pentru limbă și suport de bărbie. Uneori medicul […]

Instrumente pentru evaluarea stării de sănătate
Aceste instrumente fac parte din instrumentarul obișnuit al stomatologului, folosit în orice consult de rutină. Ele formează trusa minimală de consultație a oricărui dentist, sau instrumentarul de mână. Chiar și kit-urile mai noi pentru îngrijire dentară destinate uzului personal, acasă, includ unele dintre aceste instrumente, pentru auto-examinare. Ele reprezintă un bun punct de plecare în studiul instrumentarului din cabinetul dentar.
Oglinda dentară simplă sau dublă (cu ambele fețe reflectorizante), plană sau concavă, este de obicei rotundă, în capătul unui mâner. Ca orice altă oglindă, poate fi folosită pentru a reflecta lumina, iar unele dintre ele au sursă proprie de lumină. De cele mai multe ori, medicul stomatolog o întrebuințează pentru a vedea acele fațete ale dinților care sunt altfel imposibil sau […]

Scurtă enciclopedie a instrumentarului dentar
Argument la proiectul de dicționar. Cui se adresează și de ce?
Scopul acestui dicționar în foileton este de a familiariza pacienții cu instrumentarul stomatologic. Mare parte din fobiile pacienților legate de dentist și/sau de uneltele cu care lucrează acesta, vin din ignoranță. Prezentăm aici, pe înțelesul tuturor, cleștii, acele, frezele, pensele, spatulele, lămpile, prafurile și oglinzile din cabinetul stomatologic, tocmai pentru a îndepărta senzația de stranietate care gravitează în jurul acestor obiecte. Ele sunt instrumente medicale profesionale, nu mașinării infernale de speriat copiii.
Mai în glumă, mai în serios: cui i-e frică și de ce?
Oamenii se tem de necunoscut. În mod cu totul irațional și neavenit, un obiect ciudat ne stârnește uneori imaginația în locuri nefericite. De multe ori, în cazul fobiilor […]
Comentarii recente