Un aparat dentar reprezintă o investiție de viitor într-o dantură deopotrivă sănătoasă și frumoasă. Cu ajutorul acestor dispozitive ortodontice, poți corecta la orice vârstă o gamă largă de probleme și obține zâmbetul hollywoodian mult dorit.

Deciziei de a purta un aparat dentar i se asociază cea a alegerii tipului de dispozitiv ortontic preferat. Uneori, selectarea tipului de aparat ortodontic aparține pacientului care poate opta între o varietate de aparate dentare fixe, de la cele metalice la cele ceramice, din safir sau chiar „invizibile”! Odată ales tipul, intervine și problema spinoasă a prețului aparatului dentar.

Orice tratament stomatologic presupune un angajament financiar serios, dată fiind miza sa: sănătatea orală. Când vine vorba despre dispozitivele ortodontice destinate îndreptării danturii, angajamentul vine la pachet și cu beneficiul de a căpăta, la final, un zâmbet impecabil care să elimine eventualele jene anterioare. Dincolo de interesul estetic, uneori purtarea unui aparat dentar este obligtorie în cadrul unui tratament complex de restaurare funcțională a organului masticator.

Prețul unui aparat dentar

Prețul unui aparat dentar variază în funcție de tipul acestuia. Cel mai ieftin este aparatul dentar mobil care se poartă în copilărie în situația în care creșterea maxilarelor și a dinților nu sunt armonizate. Pentru adulți cel mai ieftin este aparatul dentar fix metalic, al cărui preț începe de la aproximativ 2000 RON per arcadă. Ușor mai scump, dată fiind vizibilitatea sa mai redusă, este aparatul dentar ceramic la care bracketurile metalice sunt înlocuiți de bracketuri ceramice la culoarea dinților, cu prețuri minime situate în jurul valorii de 3000 RON per arcadă.

Următorul pe listă este aparatul dentar din safir, foarte transparent și rezistent și mult mai puțin vizibil decât aparatele ortodontice menționate până acum. Prețul unui aparat dentar de acest tip crește odată cu avantajele pe care le oferă, începând de la circa 3500 RON per arcadă. Funcțional vorbind, aparatele fixe funcționează identic, indiferent de natura materialului din care sunt confecționați bracketurile.

Aparatele ortodontice descrise până în acest moment sunt prevăzute cu ligaturi între bracketurile fixate pe fiecare dinte în parte, fapt care incomodează igiena orală și implică vizite dese în cabinetul medicului stomatolog.  Cu toate acestea, există și aparate dentare autoligaturante, în cazul cărora ligaturile nu sunt prezente. Beneficiile acestui tip de aparat ortodontic se traduc printr-un preț care pornește de la circa 3500-4000 RON per arcadă, în funcție de model (metalic sau ceramic).

Aparatele dentare invizibile

În cele din urmă, cele mai mari costuri le implică montarea unui aparat ortodontic „invizibil”, care se fixează în partea din spate a dinților. Prețul unui aparat dentar lingual variază de la pacient la pacient, tratamentul fiind individualizat, însă se situează în jurul valorii de 3000-4000 euro pentru ambele arcade.

În ultimul timp a căpătat notorietate o a doua metodă de aparat invizibil, sub marca Invisalign, care este radical diferit de aparatele descrise până acum, el fiind de fapt un set de gutiere executate de computer care corespund unor poziții succesive ale dinților în mișcare și care se poartă câte două săptămâni în mod continuu cu excepția pauzelor de masă și de igienă orală. Avantajul acestor gutiere este ca sunt transparente deci aproape invizibile și sunt foarte ușor de montat/demontat, vizitele de control la medic fiind mai reduse ca frecvență și număr. Prețul unui astfel de aparat începe de la 4000 de euro.

Trebuie menționat faptul că aparatele dentare invizibile nu se pretează pentru orice fel de probleme ortodontice, uneori purtarea unui aparat fix, clasic, fiind absolut necesară.

În plus, în cazuri extreme, purtarea unui aparat dentar nu este posibilă fără o operație chirurgicală asupra osului maxilar (chirurgia ortognatică). Acestea sunt cazuri foarte rare, iar medicul ortodont vă va avertiza asupra situației în momentul în care faceți prima consultație de specialitate. Dacă ești în căutarea unui medic ortodont bun îți recomandăm clinica IVORY, dr. Sînziana Constantinescu.