În ultimii 50 de ani, am asistat la o creștere constantă a speranței de viață la nivel internațional. Firește, acest fapt este implicit corelat cu două realități pasibile să apară la vârste mai înaintate: senilitatea (sau orice altă formă de disparitate cognitivă) și pierderea dinților.

La o privire superficială, nu s-ar părea să existe o relație directă între numărul dinților din gură și abilitatea de a gestiona corect funcțiile cognitive. Cu toate acestea, studii recente încearcă să demonstreze contrariul, datorită faptului că statisticile arată o corelație între capacitatea de masticație și gradul de degradare a funcțiilor cognitive. Astfel, persoanele care nu pot mesteca mâncare de consistență mai dură dezvoltă senilitatea mai repede.

Iată câteva explicații posibile ale acestui fenomen:

  • Mestecarea alimentelor cu consistența mai dură în mod regulat păstrează fluxul de sânge spre cap la un nivel ridicat, păstrând astfel creierul mai activ.
  • Există multe infecții în corp ce pot fi legate cu ambele condiții menționate mai sus. Pierderea dinților și senilitatea pot fi, din această perspectivă, două efecte simultane ale aceleiași boli, neimplicând nici o altă corelație între ele.
  • Alți factori sau variabile, cum ar fi sexul persoanei, condiția socială, nivelul de educație sau sănătatea mentală, nu par să afecteze aceste statistici, ceea ce crește relevanța corelației dintre cele două elemente de bază.

Oricare ar fi natura acestei legături, este important de menționat câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce efectele amândurora sau ale uneia dintre cele două condiții. Acestea sunt, în mare parte, legate de soluții de sănătate generale, cu toate că pot fi utilizate cu interes specific pentru aceste condiții particulare:

  • Păstrați-vă dantura cât mai sănătoasă cu putință. Pe lângă reducerea riscului de senilitate, aceasta reduce și probabilitatea a diferite infecții în corpul dumneavoastră.
  • Consultați un medic specialist dacă suspectați că aveți o degradare a funcțiilor cognitive. Medicația adecvată va încetini procesul, cu toate că nu va fi niciodată aptă să îl anuleze complet.
  • Protezele dentare adecvate vă vor păstra cavitatea bucală sănătoasă și vă vor ajuta să mestecați corect, astfel menținând fluxul de sânge care ajunge la creier.