BLOG
Cancerul oral
Cancerul oral este localizat în cavitatea bucală, celulele canceroase putând fi localizate la gingii, buze, limbă, pe cerul gurii, pe mucoasa obrajilor.
Este ușor de tratat dacă este depistat în stadii incipiente, de aceea este foarte important să știi care sunt semnele care pot indica prezența bolii.
Factori de risc
Fumatul este asociat cu un risc crescut de cancer bucal, precum și expunerea excesivă la soare ( cancerul poate să apară în zona buzelor). Alți factori de risc includ vârsta, persoanele de peste 40 de ani fiind mai expuse, consumul de alcool, cât și infecția cu HPV. Și cei care au un istoric familial de cancer sunt mai predispuși.
Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist de la clinica noastră din București. Poți plăti în rate fără dobândă.
Simptomele cancerului de gură
Dacă te încadrezi într-una sau mai multe dintre aceste categorii de risc, este bine să fii atent. Medicul stomatolog poate să fie de mare ajutor, căci, în urma unui examen medical, poate să tragă un semnal de alarmă și să îți recomande analize amănunțite.
Orice rană, nodul sau ulcerație care nu se vindecă în două săptămâni pot indica prezenț cancerul oral. Aceste leziuni, de obicei mici, o culoare diferită față de zonele sănătoase și apar fără durere.
Alte semne sunt probleme de mobilitate ale limbii, probleme de mestecat, durerea în gât, care poate să fie însoțită de răgușeală și de schimbare a vocii. Mai apare senzația de nod în gât. Alte persoane se pot confrunta cu dificultăți de înghițire a alimentelor sau cu o sângerare inexplicabilă în cavitatea bucală. Durerile de urechi pot indica, de asemenea, prezența cancerului bucal.
Cum multe dintre aceste simptome pot fi asociate și cu alte afecțiuni, diagnosticul se pune în urma unor investigații medicale de specialitate. Astfel, diagnosticul se poate pune în urma unor teste de sânge, dar și în urma unor radiografii, ale unei tomografii computerizate sau a unui RMN. Biopsia, este, de asemenea, necesară, pentru a stabili dacă o leziune bucală este sau nu canceroasă. Tratamentul afecțiunii este stabilit în funcție de fiecare pacient în parte și poate să fie chimioterapie, radioterapie, intervenție chirurgicală.
Comenteaza