În trecut, procesele implicate în stomatologia protetică erau implicau atât de multe variabile încât se întâmpla, ca destul de des, acestea să fie aproape contraintuitive. Metoda tradițională de a trimite o comandă pentru o lucrare protetică la laboratorul de tehnică dentară era un proces complex în sine, care consuma destul de mult timp, în cadrul căruia dentistul trebuia să ia amprenta dentară a pacientului, că construiască sau să toarne un model și, în cele din urmă, să execute numeroase re-ajustări, până când ajungea la o formă dezirabilă. Un medic stomatolog priceput la protetică trebuia în mod obligatoriu să fie un fel de sculptor, să demonstreze o atenție extraordinară la detalii și să posede resursele materiale necesare pentru a finaliza lucrarea la standardul dorit.

Azi există soluții digitale care fac procesul să fie mai ușor atât pentru dentist cât și pentru pacient. Echipamentele și soft-urile disponibile nu pot înlocui priceperea medicului stomatolog, însă pot grăbi procesul și pot îmbunătății rezultatul.

Echipamente și soft-uri stomatologice sofisticate. O abordare modulară a procesului de restaurare dentară

  • Soluții de management al pacienților – există soluții de management de date cu aplicabilitate în cadrul unui cabinet sau al unei clinici stomatologice, care includ stocarea, organizarea eficientă și tracking-ul de date cum ar fi detaliile pacienților și preferințele medicului stomatolog, oferind în același timp o mai mare vizibilitate a procesului și a fluxului de lucru efectiv;
  • Scanner – pentru scanarea modelului;
  • 3D CAD – un software de modelaj ușor de folosit, utilizat pentru generarea restaurărilor dentare în 3D;
  • CAM (computer-aided machining) – soluție folosită în procesul de manufacturare a lucrărilor restaurative în stomatologie.

Soluții superioare în restaurările dentare

În câteva minute după scanarea datelor, modului 3D CAD module poate genera design-ul, permițând medicului stomatolog să facă ajustările necesare cu mare precizie; modului CAD poate fi utilizat pentru o gamă variată de restaurări dentare, de la cele mai simple până la cele mai complexe: coroane și punți, coroane telescopice, coroane complete anatomice, bonturi personalizate, bare dentare etc. Acest fapt duce la avantaje excepționale în mai puțin timp, reducând astfel numărul resurselor implicate în proces.

Printre tool-urile uimitoare oferite de acest tip de software, menționăm diverse tipuri de ajustări multiple, modelare parametrică, ajustarea automată a ocluziei, analizarea și verificarea automată a modelului generat. Nivelul superior de personalizare, alături de funcțiile automate asigură marea popularitate a acestei tehnologii în rândul profesioniștilor. Acest software permite inclusiv printarea 3D a prototipului.

Avantajele sunt evidente în comparație cu metodele tradiționale: posibilitatea de eroare este redusă, procesul de design este mai rapid, se reduc costurile și, cel puțin în teorie, tot procesul ar trebui fie mai rapid și mai precis.