Biopsia orală este un procedeu utilizat cu scopul diagnosticării precise a naturii leziunilor din cavitatea orală. Mai puțin răspândită în practica stomatologică, biopsia este necesară cu precădere atunci când se suspectează malignitatea unor leziuni orale.

Biopsia orală este recomandată în cazul leziunilor orale suspecte, în general roșii sau alb cu roșu, care își modifică dimensiunile (se măresc) și/sau care sângerează, ce nu se vindecă în decursul a două săptămâni, atunci când factorii iritanți lipsesc și/sau în urma administrării unui tratament. Când acestor leziuni li se asociază și alte simptome specifice unui eventual cancer oral, precum senzație de nod în gât, dificultăți la înghițire/masticație, amorțeală localizată în diverse zone ale cavității orale, modificare a vocii, dureri în ureche, inflamații etc., biopsia orală devine cu atât mai importantă și necesară.

Există mai multe tipuri de biopsii orale la care medicul stomatolog poate recurge în vederea stabilirii unui diagnostic corect. Acestea numără excizia, incizia, aspirația și periajul, biopsia orală putând fi, totodată, directă sau indirectă. Excizia vizează extirparea întregii leziuni, atunci când dimensiunea acesteia nu depășește câțiva mm, în timp ce incizia este preferată când leziunile sunt extinse, de câțiva cm. Biopsia prin aspirare (puncție aspiratorie) se realizează folosind un ac ce penetrează leziunea, astfel extrăgându-se celulele care urmează a fi analizate. Nu în ultimul rând, periajul, o tehnică mai puțin utilizată întrucât se suspectează a nu oferi rezultate exacte despre natura celulelor prelevate (în special cand scopul este diagnosticarea unei eventuale malignități), implică folosirea unei periuțe cu fire subțiri din nylon cu ajutorul căreia se recoltează țesut transepitelial.

Pentru a realiza biopsia orală, medicul începe prin a dezinfecta leziunea unde va fi efectuată procedura, aplică un anestezic în zona leziunii, însă nu direct pe aceasta, pentru a nu contamina țesutul, realizarea biopsiei propriu-zise (în funcție de tip), fixarea specimenului recoltat în soluție cu formalină și suturarea plăgii rezultate în urma biopsiei.