Curățarea dinților cu ață dentară ar trebui să facă parte din ritualul zilnic de igienă orală, alături de periajul dentar. Astfel, vei avea dinți sănătoși, fără carii, și un zâmbet de invidiat.

Membrii Asociației Americane dentare recomandă folosirea aței dentare o dată pe zi. Acest obicei ajută la îndepărtarea plăcii dentare, mai ales că ața dentară are beneficiul că poate să pătrundă în spațiile dintre dinți unde periuța nu poate să ajungă. Folosirea aței dentare poate preveni apariția afecțiunilor gingivale, dar și pe cea a cariilor dentare.

Nu contează momentul zilei pe care îl alegi pentru folosirea aței dentare, o poți face dimineața, după micul dejun, după masa de prânz sau înainte de culcare. Important este să îți creezi o rutină zilnică și să îți cureți dinții cu ajutorul aței dentare, preț de câteva minute. Bucata de ață pe care o folosești la curățarea dinților trebuie să fie mânuită cu grijă, de jos în sus și invers, dar și înainte și înapoi. Nu apăsa foarte tare, ca să nu te rănești la gingii.

Și copiii pot folosi ața dentară. Pentru că este nevoie de o bună dexteritate, ei vor putea să folosească bine ața dentară abia în jurul vârstei de 10-11 ani. Este bine ca micuții să aibă acest ritual seara, după periajul dentar.

La început, poate fi resimțit un mic disconfort, însă acesta va dispărea după două-trei săptămâni în care a fost folosită ața dentară. Dacă însă durerea persistă, este important ca persoana în cauză să discute despre acest lucru cu medicul stomatolog.

Există mai mute tipuri de ață dentară pe care o poți folosi. Poți apela la ața dentară cerată sau la cea care are diverse arome, pentru a face acest moment cât mai plăcut. Unele tipuri de ață dentară sunt mai înguste, în timp ce altele sunt mai late. Înainte de a o cumpăra, poți cere și sfatul medicului stomatolog.

Cel mai bine este să îți cureți dinții cu ajutorul aței dentare după periaj. Ai grijă să cureți spațiile dintre toți dinții. După folosirea aței dentare, ai grijă să te clăteși bine în gură, ca să elimini toate resturile alimentare.