Articulatorul

Articulatorul este un dispozitiv dentar care imită mișcările mandibulei, prin raport cu maxilarul. Este utilizat în procesul de fabricare al protezelor, restaurărilor protetice fixe, cât și a aparatelor ortodontice. În funcție de tip, articulatorul poate reproduce parțial sau complet mișcările mandibulei.

Primele articulatoare au fost create, cu peste 150 de ani în urmă, cu scopul de a studia și înregistra toate mișcările specifice ocluziei, cu atât mai mult cu cât aceasta este specifică fiecărui om în parte.

Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist Ivory Dentfix București. Poți plăti în rate fără dobândă.









În SUA, primul brevet de invenție care viza articulatoarele dentare le-a fost oferit unor medici stomatologi din Philadelphia, James Cameron și Daniley T. Evens. Dacă, inițial, a fost vorba despre un dispozitiv rudimentar, ulterior, odată cu studiul efectuat asupra mișcărilor mandibulei, au apărut și au devenit tot mai populare articulatoarele dentare cu o singură balama.

Cu toate acestea, primele modificări majore s-au petrecut abia în 1910, grație activității unor oameni de știință precum W.E. Walker, Alfred Gysi și George Snow.

În prezent, acest dispozitiv stomatologic oferă informații prețioase cu privire la aspecte precum înclinarea pantei incisive și a celei aferente tuberculului articular al articulației temporo-mandibulare, poziția de intercuspidare maximă ș.a.

Tipuri de articulatoare

Un articulator modern este de mai multe tipuri: fix, semiadaptabil și adaptabil.

Articulatorul fix, denumit și ocluzor, înregistrează doar anumite poziții, precum cea de intercuspidare maximă, și mișcările de deschidere-închidere.

Articulatorul semiadaptabil este de trei feluri. Primul permite efectuarea liniară a mișcării de propulsie și lateralitate. Al doilea are panta tuberculului articular curbă, iar cel din urmă permite frezarea pantelor articulare în acrilic.

Cât despre articulatorul adaptabil, acesta urmărește înregistrarea unei varietăți de distanțe, mișcări și unghiuri ale mandibulei și maxilarului, deferențiindu-se două subtipuri: articulator adaptabil tip Arcon și tip non-Arcon.

Articulatoarele semiadaptabile și adaptabile intră în categoria dispozitivelor care pot fi reglate individual.

Vezi preturi si programeaza-te acum la un specialist Ivory Dentfix Bucuresti.