Dinții sunt implantați în osul alveolar cu ajutorul rădăcinii dentare. Un dinte poate să aibă între una și patru rădăcini dentare, în funcție de tipologia fiecărui dinte în parte.

Dinții sunt distribuiți egal pe mandibulă și pe maxilar. Un dinte este alcătuit din coroană dentară, partea vizibilă a acestuia, din smalț dentar, stratul care înconjoară suprafața exterioară a dintelui, care are rol de protecție a dentinei, parte componentă care se află sub coroana dentară. Smalțul dentar este considerat cel mai dur țesut al organismului.

În structura dintelui intră și pulpa dentară, parte care mai este cunoscută în popor și drept nerv (aici se află terminații nervoase și vase sangvine, este o zonă moale). În alcătuirea unui dinte intră și rădăcina, parte care se situează în alveola dentară, nefiind vizibilă.

Tipuri și funcții ale dinților

În cavitatea bucală se găsesc mai multe tipuri de dinți, și anume:

• Molarii: sunt situați în spatele cavității bucale, lateral, având rol în procesul de mestecare a alimentelor. Suprafața lor este plată.

• Premolarii: sunt situați între primul molar și ultimul canin, ajutând la sfâșierea, dar și la mestecarea alimentelor

• Caninii: sunt situați imediat după dinții incisivi, sunt ascuțiți și rolul lor este de a sfâșia alimentele.

• Incisivii: acești dinți ocupă partea din față a mandibulei și a maxilarului, roul lor fiind de a mușca din alimente. Incisivii sunt ascuțiți, pentru a-ți permite să muști din alimente.

Dinți de lapte și dinți permanenți

Primii dinți care încep să erupă sunt dinții de lapte, primul set de dinți al unei ființe umane. Acești dinți nu sunt însă permanenți, ei încep să cadă începând cu vârsta de 6 ani și până în jurul vârstei de 12-13 ani, lăsând loc dinților permanenți. Dinții de lapte încep să apară la bebeluși începând cu vârsta de șase luni.

Primii dinți permanenți care erup, după ce cad dinții de lapte sunt incisivii centrali și primii molari (pe la vârsta de 6-7 ani). Ultimii dinți permanenți care erup (la unele persoane se poate întâmpla însă să nu erupă) sunt molari de minte. În ceea ce privește numărul total al dinților pe care îî avem, trebuie menționat faptul că sunt 20 de dinți de lapte și 32 de dinți permanenți (sunt incluse și cele patru măsele de minte). Dinții permanenți sunt împărtiți în 8 incisivi (4 incisivi centrali și 4 incisivi laterali, dinți monoradiculari), în 4 canini (au o rădăcină lungă), 8 premolari ( au una sau două rădăcini dentare, în cazuri extrem de rare au trei rădăcini) și 12 molari ( includem aici și cei 4 molari de minte, dinți care au în mod obișnuit trei rădăcini dentare).