Albirea dinților este o tehnică stomatologică prin care dinții dobândesc o nuanță de alb impecabil, însă uneori nu este o soluție la care poți apela fără să existe riscuri. Sunt câteva situații în care albirea dinților în cabinetul stomatologului nu este indicată. Sarcina, alăptarea și hipersensibilitatea dentară sunt doar trei astfel de situații. Din fericire, există alternative la albirea dinților.

Înainte de a recurge la alternative pentru albirea dinților, este indicat să te consulți cu medicul tău dentist. În urma unui control, el poate stabili dacă ești eligibil pentru o albire profesională a dinților sau dacă ar trebui sa optezi pentru un alt mod de albire a danturii.

Fațetarea dentară

Fațetarea dentară este o alternativă la albirea clasică. Dacă ai dinți îngălbeniți sau pătați din cauza obiceiurilor nocive (fumat) sau a alimentației (cafea, ceai) această metodă este o alegere excelentă, întrucât presupune aplicarea unor fațete foarte subțiri pe suprafața dinților. Aceste fațete sunt realizate din ceramică sau rășini compozite.

Nu este o tehnică dureroasă, chiar dacă înainte de aplicarea fațetelor este nevoie de o șlefuire ușoară a dinților. Durata de viață a fațetelor diferă în funcție de tipul de material: cele ceramice durează chiar și 10 ani, în timp ce fațetele din rășini compozite țin aproximativ 2 ani.

Fațetarea nu este o simplă alternativă la albirea dinților, ci poate fi și o metodă ideală de a remedia defectele de formă, fracturi mici ale dinților sau obturații inestetice.

Dacă ești atras de această alternativă la albirea dentară, este bine să știi că nu poți benefica de ea dacă ai o boală parodontală sau dacă suferi de bruxism (scrâșnirea dinților în somn).

Trucuri de albire a dinților acasă

Sigur că teama de dentist poate fi suficient de mare încât să te mulțumești cu alternative la albirea dinților cunoscute încă de pe vremea bunicii. Bicarbonatul de sodiu, drojdia de bere și piureul de căpșune albesc dinții, dar probabil din propria experiență ți-ai dat seama că nu atât de mult încât schimbarea să fie vizibilă sau de lungă durată.

Atunci poți apela la alte trucuri de albire a dinților, de asemenea alternative la albirea dentară profesională. Gelurile speciale care se aplică pe gutiere și se mențin pe dinți de la câteva zeci de minute, până la câteva ore sunt o alternativă la albirea dentară, dar nu este recomandat să apelezi la ea fără un consult prealabil.

După cum vezi, alternative la albirea dinților există. Mai trebuie doar să-ți faci o programare la cabinetul medicului dentist pentru a vedea ce metodă te avantajează cel mai mult.