Albirea profesională a dinților


Când vă uitați în oglindă, ce culoare au dinții dumneavoastră? Albi? Galbeni? Cu timpul, ei devin în mod normal mai închiși la culoare și se pătează și atunci este nevoie de albirea dinților. Pe lângă îmbătrânirea naturală, mai sunt și alți factori care contribuie la discromia danturii:

  1. Fumatul;
  2. Anumite alimente, cafeaua și ceaiul;
  3. Unele medicamente care se eliberează cu sau fără rețetă, de exemplu tetraciclina și fierul.

Un zâmbet mai strălucitor

Prin albirea dinților se poate obține un zâmbet alb și strălucitor, cu o valoare estetică superioară. Sunt mai multe metode de albire, însă tehnica cea mai recomandată de medicii stomatologi este albirea profesională. Fără îndoială, aceasta este cea mai rapidă și mai eficientă metodă de albire dentară.

Tratamentul profesional de albire a dinților

Internetul este plin de sfaturi și soluții pentru albirea dinților însă întotdeauna este valabilă următoarea regulă: un tratament profesional de albire în cabinet durează mult mai puțin și este mult mai eficient decât un tratament ambulatoriu de albire a dinților sau o rețetă bazată pe reguli de alimentație. Procedura efectuată de dentist este cea mai bună dintre metodele de albire a dinților.

Simplificând, albirea profesională a dinților recurge la gelul concentrat pe bază de peroxid de hidrogen care decolorează dantura pentru un zâmbet mai alb, mai strălucitor. Pentru a accelera procesul și pentru a mări eficacitatea gelului, se folosește o lumină specială sau, pentru unele sisteme de albire, laserul. Partea bună este că procedura poate fi efectuată de obicei într-o singură vizită la medicul stomatolog.

Întregul proces abia dacă durează o oră sau două și rezultatul este imediat vizibil, pe când alte metode de albire nu dau rezultate decât după câteva săptămâni.

Cum pot să îmi albesc dinții acasă?

Cu siguranță, una dintre întrebările care stă pe buzele tuturor, când vine vorba despre albirea dentară, este “oare cum să îmi albesc dinții acasă?”

Ei bine, există astfel de soluții de albire, însă rezultatele nu sunt la fel de bune precum cele oferite de albirea cu laser.

Poți să folosești albirea cu peroxid de hidrogen, adică apa oxigenată. Albirea constă în purtarea unei gutiere în care se pune, în prealabil un gel de albire pe bază de peroxid de hidrogen și de carbamidă. Perioada de purtare este de obicei de 14 zile. Această procedură însă are un risc minor de apariție a sensibilității dentare.

Benzi pentru albirea dinților

Pentru a avea dinți albi, se poate apela și la benzi pentru albirea dinților. Este o metodă care se practică la domiciliu și constă în aplicarea de benzi foarte subțiri, cel mai adesea invizibile, pe suprafața dinților. Benzile de albire conțin peroxid de hidrogen. Este foarte important ca persoanele care folosesc această soluție de albire să respecte întocmai instrucțiunile de folosire.

Albirea dinților cu bicarbonat de sodiu

Și bicarbonatul de sodiu poate fi o soluție naturală pentru albirea dinților acasă, însă cu rezultate destul de slabe, spre deosebire de tratamentele profesionale. Trebuie să te speli pe dinți cu o soluție formată din apă și bicarbonat, o dată pe săptămână, ca să nu fie afectat smalțul dinților.

Albirea dinților în mod natural

În afară de bicarbonat, există și alte soluții naturale la care mi poți recurge dacă vrei un zâmbet strălucitor. De exemplu, poți să folosești pulpă de căpșuni pe post de pastă de dinți, pentru că în componența acestor fructe intră acidul malic, despre care se spune că are proprietăți de albire dentară. Sucul de lămâie are, de asemenea, beneficiul de a curăța dinții, care devin mai strălucitori.

Albirea dinților prin alimentație

Știai că și alimentele pe care le consumi te pot ajuta să ai dinți mai albi? Pentru asta, trebuie să incluzi în dieta zilnică fructe și legume care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor care pot duce la colorarea dinților. Poți să mănânci căpșuni, mere, morcovi, țelină și varză crudă. Aceste fructe și legume proaspete sunt utile ți pentru prevenirea apariției petelor de pe dinți, după ce ai făcut tratament de albire dentară.

Pasta de dinți pentru albire

Discromiile dentare minore mai pot fi corectate cu ajutorul pastelor de dinți special create cu ingrediente pentru albirea dentară. Petele pe care le îndepărtează pastele de dinți sunt cele de suprafață, minore, pentru că acestea nu conțin agenți de albire. Aceste paste de dinți nu țin însă locul tratamentelor de albire profesională.

Albirea dinților cu gel

O altă metodă la care se poate recurge sunt gelurile de albire. Acestea conțin substanțe de albire mai puternice decât în pasta de dinți. Se aplică pe gutiere special concepute, pe perioada de timp specificată pe ambalaj. Nu se recomandă folosirea pe perioade îndelungate a astfel de tratamente de albire cu gel, pentru că există riscul apariției sensibilității dentare, din cauză că smalțul dinților este afectat.

Aparat pentru albirea dinților

În comerț există și aparate de albire dentară pe care le poți utiliza acasă, conform instrucțiunilor de folosire. Aceste aparate funcționează cu ajutorul unor baterii și a gelurilor de albire, fiind de ajutor în special pentru îndepărtarea petelor cauzate de cafea, ceai sau de la fumat.

Mituri despre albirea dinților

Albirea dinților este pentru totdeauna

Bine ar fi dacă ar fi așa, însă din păcate vorbim doar despre un mit despre albirea dinților. În realitate, această procedură trebuie reînnoită din când în când, în funcție de obiceiurile tale zilnice, cum ar fi consumul de cafea sau fumatul.

Albirea dinților se poate face cu orice pastă de dinți

Acesta este un alt mit comun despre albirea dentară. Chiar dacă unele paste de dinți au proprietăți de albire, de cele mai multe ori este vorba despre substanțe ușor abrazive care curăță foarte bine dinții, nu de substanțe care albesc dinții cu adevărat. Chiar și așa, folosirea pastei de dinți de două ori pe zi este obligatorie.

Albirea dinților se poate face cu lămâie și căpșuni

Iată un mit care este parțial adevărat. Într-adevăr, lămâia și căpșunele conțin substanțe active care pot contribui la albirea dinților, însă trebuie să știi că, pe termen lung, această metodă homemade de albire îți poate afecta smalțul la fel de mult precum substanțele chimice de albire a dinților. Prin urmare, nu apela nici la lămâie, nici la căpșuni prea des, dacă vrei să ai grijă de sănătatea dinților.

Albirea dinților nu are efecte adverse

Deși multe persoane consideră că nu li se poate întâmpla nimic rău dacă apelează la albirea dinților, este bine să știi că această procedură nu este scutită de efecte adverse. De la declanșarea sensibilității dentare, până la ulcerații bucale și alte afecțiuni, pe toate le poți avea de la o simplă albire de dinți.

Dacă ești decis să apelezi la albirea dinților, nu te lăsa descurajat de aceste mituri. Cel mai bine este să îți faci un consult stomatologic și, împreună cu medicul tău, să stabiliți care este cea mai potrivită metodă de albire de dinți.

Care sunt cauzele care duc la schimbarea culorii dinților?

Modificările culorii dinților pot avea destul de multe cauze. De la factorii genetici, până la simpla înaintare în vârstă poate să ducă la îngălbenirea dinților. Unele alimente, precum cafeaua, vinul și ceaiul, pot fi și ele vinovate pentru apariția acestei neplăceri.

Dinți albi nu mai au nici cei care fumează, pentru că nicotina duce la îngălbenirea smalțului dentar. Potrivit Instituitului Național de Sănătate din SUA , administrarea de tetraciclină la copiii care nu au împlinit opt ani poate favoriza îngălbenirea dinților. Și alte antibiotice pot avea efect negativ asupra culorii dinților. Decolorări de culoare galbenă sau maron mai pot apărea în caz de fluoroză, adică expunerea dinților la o cantitate de fluor mai mare decât este necesară.

Cât durează o ședință de albire a dinților?

O ședință de albire a dinților durează între 15 și 90 de minute, în funcție de metoda aleasă și de fiecare pacient în parte. De asemenea, poate să fie nevoie de mai multe ședințe.

Pot să albesc doar câțiva dinți?

Nu este recomandat pentru că vor apare diferențe vizibile de nuanțe care vor crea un efect mai neplăcut decât în cazul renunțării complete la albirea dinților.

Cât durează efectul albirii dinților?

Efectul albirii profesionale poate dura de la câteva luni la câțiva ani, iar gradul de albire diferă de la o persoană la alta. Parțial, efectul depinde de starea inițială a danturii, de cât de pătați sunt dinții și de concentrația gelului folosit. De asemenea, menținerea efectului depinde de obiceiurile dumneavoastră alimentare, dacă sunteți fumător sau nu, și este de reținut că nu există soluții de albire a dinților care să asigure o schimbare permanentă a culorii sau care să prevină discromia ulterioară a danturii.

Efectul se poate însă menține cu un simplu kit de albire a dinților care poate fi folosit acasă. Unele metode se bazează pe purtarea unei gutiere cu gel pe bază de peroxid de hidrogen, cu o concentrație mai mică, care vă va ajuta să mențineți noul zâmbet alb și strălucitor.

Cât de albi vor fi dinții mei după tratament?

În urma unui tratament de albire, dinții vor deveni semnificativ mai albi, însă acest lucru depinde de fiecare persoană în parte, căci smalțul dinților este diferit. Stadiul de albire depinde și de gradul de îngălbenire a dinților persoanei supuse procedurii de albire dentară. Există persoane care obțin dinți cu până la 20 de nuanțe mai albi, în timp ce la alte persoane sunt cu până la 4 nuanțe mai albi.

Când este contraindicată albirea dinților?

Nu toate persoanele care au dinții îngălbeniți le pot reda culoarea albă, imaculată, în urma unei proceduri de albire dentară. Iată în ce cazuri speciale nu este recomandată albirea:

  • dacă ești însărcinată și dacă alăptezi
  • albirea dinților nu se recomandă copiilor sub vârsta de 16 ani, pentru că pulpa dentară este încă în dezvoltare. O astfel de intervenție ar putea să favorizeze sensibilizarea pulpei dentare.
  • persoanele care suferă de sensibilitate dentară ar trebui să evite astfel de tratamente de albire a dinților. Ele se pot face, însă cel care va avea ultimul cuvânt de spus în acest sens este medicul stomatolog. Nici persoanele care au gingii care se retrag nu sunt candidați pentru tratamentele de albire a dinților. De asemenea, cei care au rădăcinile dentare expuse nu pot trecere prin astfel de tratamente de albire, pentru că rădăcinile nu au un strat de smalț, care să le protejeze.
  • persoanele alergice la produsele folosite pentru tratamentele de albire nu pot beneficia de acestea.
  • cei care au carii nu pot trece printr-un procedeu de albire a dinților. Această procedură poate să aibă loc doar după tratarea cariilor. Acest lucru se întâmplă pentru că soluțiile de albire pot pătrunde în zonele interioare ale dintelui.
  • persoanele care au coroane dentare nu sunt viabile pentru o procedură de albire, pentru că există pericolul ca suprafața dintelui să fie albită inegal. De aceea, tratamentele de albire sunt recomandate înainte ca medicul stomatolog să pună coroanele dentare. Astfel, nu va apărea problema unei albiri neuniforme a danturii, indiferent dacă este vorba despre dinții din față sau despre măsele. Ar trebui să treacă o perioadă de cel puțin două săptămâni între perioada de albire și cea de montare a coroanei dentare. Acest lucru va permite remineralizarea dintelui, cât și optimizarea puterii de lipire.

Este important de știut că fumătorii vor avea rezultate limitate, dacă nu vor renunța la fumat după procesul de albire dentară. De asemenea, persoanele care au fluoroză nu ar trebui să se aștepte la rezultate foarte bune în urma procedurii de albire dentară.

De la ce vârstă pot să îmi fac albire profesională a dinților?

Albirea profesională a dinților se poate face începând cu vârsta de 16 ani, când dantura este complet dezvoltată. Medicii recomandă ca dinții permanenți să fie în totalitate erupți.

Cât de des pot să apelez la tratamentul de albire a dinților?

Tratamentele de albire profesională făcute în cabinetul medicului stomatolog durează cel puțin un an de zile, însă poate să dureze și doi-trei ani, timp în care nu este recomandat să se repete procedura. Pentru a păstra dinții albi pentru cât mai mult timp, este important să se evite fumatul, ceaiurile, vinul roșu, cafeaua.

În unele situații albirea dentară poate să dureze mai puțin de un an de zile. În caz că doriți din nou un tratament de albire, deși a trecut mai puțin timp decât a preconizat medicul, mergeți la un consult stomatologic. Nu exagerați cu numărul de tratamente de albire dentară ca să obțineți rezultate mai rapide pentru că puteți provoca neplăceri de altă natură și care nu sunt deloc binevenite.

Care sunt riscurile albirii dinților?

Există riscuri minore asociate cu albirea dinților. Cel mai comun efect secundar este creșterea sensibilității danturii. Această sensibilitate este totuși superficială și dispare odată cu încheierea tratamentului. Folosirea unei paste de dinți cu un conținut mai ridicat de fluor sau cu efect de atenuare a hipersensibilității danturii vă va ajuta să reduceți disconfortul. Medicul stomatolog vă poate prescrie un gel pe bază de fluor pe care îl puteți folosi în gutiera de înălbire pentru a reduce sensibilitatea dinților.

Un alt posibil efect secundar al procedurii de albire a danturii constă în iritația și discromia gingivală. În câteva zile aceste neplăceri vor dispărea, iar gingiile își vor reveni, recăpătându-și aspectul natural.

Consecințele excesului de peroxid

Utilizate prea des, produsele care promit albirea dinților pot cauza mai multe probleme. Subțierea smalțului dentar este cea mai cunoscută, dar peroxidul are un efect puternic și asupra gingiilor. Într-o primă fază, excesul de peroxid poate produce sângerarea gingiilor. Pe termen lung, poate cauza retragerea gingiei.

Mulți își asumă aceste riscuri, dar ignoră o altă problemă importantă. Chiar și aspectul dinților este afectat de folosirea în exces a produselor de albire dentară. Albul imaculat poate fi înlocuit rapid de a nuanță ușor albăstrie și dinții pot deveni translucizi. Problemele apar în general la extremitatea dinților, dar se extind rapid.

Ce este bleachorexia?

Obsesia de a avea dinți cât mai albi a dus, în ultimii ani, la creșterea vânzării pentru produsele de albire a dinților, cât și numărul programărilor la tratamente de albire repetate. Acest fenomen este cel mai des întâlnit în Statele Unite ale Americii, țara unde medicii au găsit și un nume pentru aceasta obsesie: bleachorexie. Termenul provine de la cuvântul bleach, care înseamnă înălbitor.

Așadar, bleachorexia este obsesia de albire a dinților pana în momentul în care aceasta procedura devine periculoasa pentru dantură.

Este periculoasă și pasta de dinți pentru albirea dinților?

În pauzele dintre tratamentele de albire a dinților, mulți utilizează o pastă de dinți care promite același efect. Specialiștii avertizează că ingredientele din pasta de dinți pentru albirea dinților nu rămân în contact suficient cu smalțul pentru a avea un efect puternic.

Pasta de dinți poate fi responsabilă însă pentru o albire temporară pe baza efectului abraziv. Rezultatele cele mai bune sunt obținute cu pastele de dinți care afectează smalțul dintelui și pot expune dentina. Pe termen lung, acest lucru duce la o culoare mai închisă pentru dinții afectați.

Eliminarea riscurilor asociate albirii dinților

Cea mai sigură cale de a proteja sănătatea dinților și a gingiilor este utilizarea cu moderație a produselor pentru albire, doar după consultarea unui medic stomatolog. Aplicarea peroxidului odată la minim 6 luni este considerată lipsită de efecte secundare. Alte tehnici mai avansate, ca microabraziunea, sunt executate doar cu precauții speciale, inclusiv remineralizarea dinților după procedură.

Atunci când folosești mai multe produse pentru albirea dinților simultan, riscurile unor probleme pe termen mediu și lung pot crește. Nu începe niciun astfel de tratament fără să te asiguri că dinții tăi nu vor suferi, lucru pe care ți-l poate confirma un medic stomatolog cu experiență.

Dacă aveți întrebări suplimentare, vă rugăm să consultați medicul stomatolog.