Abraziunea dentară cu aer, uneori denumită și microabraziune, este o tehnică stomatologică care îndepărtează cariile și înlocuiește freza dentară, reducând astfel disconfortul cauzat de aceasta. Iată în ce constă această procedură, când se poate recurge la ea și ce avantaje și dezavantaje prezintă pentru pacient!

Ce presupune abraziunea dentară cu aer?

Abraziunea cu aer se realizează cu ajutorul unui aparat asemănător  frezei dentare, însă care nu este la fel de invaziv precum aceasta din urmă.  Procedura utilizează particule abrazive de oxid de aluminiu sau bioxid de siliciu, care sunt propulsate prin intermediul dispozitivului cu aer comprimat cu o putere suficient de mare cât să îndepărteze partea cariată a dintelui și să îl curețe corespunzător.

În timpul procedurii, pacientul trebuie să poarte ochelari de protecție, pentru prevenirea iritațiilor oculare.  Și în jurul dintelui este atașat un dispozitiv de plastic sau din material rășinos, pentru protejarea gingiei de particulele îndepărtate în timpul abraziunii.

Când se recomandă abraziunea dentară cu aer?

Abraziunea cu aer nu poate fi folosită pe orice tip de dinte cariat. Medicul decide dacă apelează sau nu la această procedură, în funcție de severitatea cariei dentare și de profunzimea ei. Pentru cariile foarte adânci, medicii preferă utilizarea frezei, astfel încât dinții să fie curățați corect și să se prevină riscul recurenței cavității.

Potrivit medicilor, tehnica abraziunii cu aer se folosește, în general, în restaurări conservative, în repararea dinților crăpați, a coroanelor sau punților dentare, precum și pentru îndepărtarea petelor de pe dinți sau în albirea lor.

Abraziunea se poate folosi:

  • pentru corectarea defectelor superficiale ale smalțului dentar
  • este o modalitate excelentă pentru a detecta cariile și fisurile dentare
  • poate fi folosită pentru pregătirea dintelui în vederea montării unei coroane de porțelan
  • dinții ale căror carii se află pe o suprafață restrânsă pot fi pregătiți pentru tratament folosindu-se tehnica abraziunii
  • pentru eliminarea restaurărilor existente – particulele de abrazivi pot fi utilizate la presiuni mai mari pentru îndepărtarea resturilor vechi de amalgam sau pentru îndepărtarea și repararea compozitelor
  • în vederea montării de punți dentare și pentru pregătirea bondingului dentar și a sigilării dentare
  • poate îndepărta petele de pe dinți

Care sunt avantajele abraziunii dentare cu aer?

Folosită ca alternativă a frezei dentare clasice, abraziunea cu aer este considerată o metodă sigură pentru pacienți, întrucât îndepărtează cariile fără a atinge dintele. În plus, reduce considerabil durerea frecvent apărută în timpul utilizării frezei.  Cu toate acestea, medicii susțin că durerea nu dispare complet, dar este mult mai puțin resimțită decât prin metoda clasică.

În plus, unul dintre cele mai importante avantaje este că procedura poate fi utilizată și în cazul femeilor gravide, întrucât nu are efecte secundare asupra sarcinii.

Pentru mulți pacienți, și în special pentru copii, un alt avantaj important al abraziunii dentare cu aer este faptul că nu produce zgomotele “terifiante” pe care freza le scoate și care sperie adesea bolnavii încă de dinainte de a intra în cabinetul medicului. Întrucât nu atinge deloc dintele, microabraziunea dentară este lipsită si de vibrațiile incomode din timpul îndepărtării cavității.

Față de utilizarea frezei dentare, tratarea obturațiilor cu abraziune cu aer scurtează semnificativ și timpul de execuție a procedurii, astfel că, cele mai multe carii sunt rezolvate în intervale de maximum 10-15 minute.

Care este rata de succes în cazul tratamentelor care implică microabraziune?

Există o serie de factori de care depinde succesul acestui tratament. Pentru a simplifica lucrurile, putem spune că factorul principal îl reprezintă tipul și gravitatea pigmentării. În unele cazuri este relativ dificil de prezis dacă petele de la nivelul smalțului pot sau nu pot fi îndepărtate complet prin microabraziune. Ca regulă general valabilă, putem spune că în cazul petelor închise la culoare rezultatele sunt mai bune decât în cazul petelor albe; cu toate acestea, microabraziunea poate fi o soluție viabilă și pentru îmbunătățirea aspectului unui dinte decolorat în alb. Chiar dacă petele nu pot fi întotdeauna complet îndepărtate, rezultatele sunt cel mai adesea pozitive din punct de vedere estetic.

Cum determină dentistul dacă pata poate fi sau nu îndepărtată prin microabraziune?

Acest tratament se aplică în cazul unui număr de condiții care implică pigmentarea albă sau brună a anumitor zone de pe suprafața dinților permanenți, care nu răspunde la tratamentele de albire cu peroxid.

Din păcate, decolorările profunde și ireversibile, apărute ca urmare a intervențiilor pe canal, tratamentelor cu tetraciclină, sau în urma traumelor, nu pot fi tratate prin tehnica de microabraziune.

Evaluarea naturii și a gravității decolorării sau pigmentării smalțului constă în diferențierea între mineralizarea anormală a dinților (defect) și leziunile carioase incipiente, situate adesea la baza dintelui, lângă gingie. Cariile incipiente care se prezintă sub formă de pete pe suprafața dintelui pot fi reversibile dacă sunt tratate imediat și rezultatele sunt foarte promițătoare dacă pacientul menține o igienă orală corectă, care să permită remineralizarea.

Este periculoasă tehnica de tratament prin microabraziune?

Nu. Cantitatea de smalț îndepărtată este minimală. Dentistul nu va șlefui mai mult smalț decât este strict necesar și nu va comite imprudențe, iar dacă pata nu este eliminată prin abraziune minimală, se recurge la schimbarea tehnicii de tratament, cu una de restaurare.

Opțiunile alternative sunt fațetarea dentară și coroana dentară; ambele tehnici sunt însă, în comparație cu microabraziunea, mai invazive, pentru că solicită pregătirea dintelui. De aceea, în cazul în care pigmentarea nu este una profundă, este bine să se încerce microabraziunea înainte de a recurge la aceste alternative.

Unii pacienți se gândesc că subțierea smalțului dentar va afecta integritatea pe termen lung a dintelui mai mult decât demineralizarea care a produs pigmentarea în primul rând. Statisticile arată însă că suprafața poroasă a smalțului rezultată în urma demineralizării este mai predispusă la formarea cariilor și mai sensibilă la acțiunea zilnică a acizilor decât suprafața netezită prin microabraziune, care, nemaifiind aderentă, poate fi curățată mai ușor și nu reține în același fel placa și resturile alimentare. Deci, suprafața netratată este mai sensibilă decât cea tratată.

Alți pacienți se tem de prezența acidului în procedura de tratament. Această teamă nu este justificată: acidul folosit are concentrația minimă, iar gingia este protejată în timpul procedurii.

Există dezavantaje ale microabraziunii?

Abraziunea cu aer nu este un tratament potrivit pentru toate tipurile de obturații. Cariile adânci, care au evoluat spre pulpa și nerv, trebuie curățate cu freza dentară.

Un alt dezavantaj al folosirii acestei proceduri este că se pretează doar la aplicarea unui singur tip de plombă: cea din materiale rășinoase compozite. Nu pot fi aplicate plombe din argint sau amalgam după utilizarea microabraziunii.