BLOG
8 curiozități despre dinți
Obișnuim să nu ne gândim la dinții noștri decât în momentul în care apare o carie sau durerea.
Ei bine, există multe informații pe care nu le cunoaștem despre dinți, existând multe curiozități legate de aceștia. Iată câteva lucruri pe care nu le știai despre dantură:
- Smalțul este cel mai dur țesut al corpului, fiind alcătuit în proporție de 96% din minerale, restul fiind apă și materie organică. Smalțul dentar nu conține vase de sânge și nici țesuturi nervoase. Deși este cel mai dur țesut al dintelui, smalțul se poate deteriora mai uor decât celelalte părți componente ale dinților.
- Oamenii au două serii de dinți, cei de lapte, care apar la șase-șapte luni după naștere și cei permanenți, care apar după vârsta de 7-8 ani. Un adult are 32 de dinți, însă există persoane care pot avea mai puțini dinți. Cel mai adesea lipsesc măselele de minte. Ceilalți dinți care pot lipsi sunt incisivii laterali.
- O persoană poate avea dureri din cauză că molarii nu erup, fiind rămași în gingie.
- Dantura este unică la fiecare persoană, nu există două persoane care să aibă dinții la fel. Fiecare dinte este unic, nici măcar gemenii nu au o dantură identică.
- Saliva ajută la curățarea dinților, fiind, alături de periajul dentar și de folosirea aței dentare, o modalitate de îndepărtare a plăcii bacteriene. Astfel, este evitată formarea cariilor dentare. Totodată, limba poate fi privită ca o periuță de dinți naturală.
- Caninii sunt cei mai lungi dinți, dar și cei care au viața cea mai lungă. Caninii sunt groși, iar spre bază devin mai subțiri.
- Dintele pe care o persoană îl vede atunci când se uită în oglindă reprezintă doar o treime din lungimea totală. Asta pentru că restul dintelui este acoperit de os și de gingie.
- Limba, dar și buzele unei persoane pot să influențeze poziția danturii. Astfel, persoanele care își mușcă buzele sau împing dantura cu limba pot să se aleagă cu dinții strâmbi. Această problemă se poate îndrepta cu ajutorul unui aparat dentar. Aparatele dentare au apărut de mai bine de 4.000 de ani, fiind folosite pentru îndreptarea dinților.
Comenteaza