Parodontita este inflamația și infecția țesuturilor care susțin dinții (ligamentele și oasele). Parodontita apare după ce pacientul a suferit de gingivita sau alt timp de inflamație gingivală care nu a fost tratată. Rezultatul final este pierderea țesutului osos care face ca dinții să se miște și în final să cadă.

Primele simptome ale parodontitei sunt similare cu cele ale gingivitei: respirație urât mirositoare, gingii inflamate de culoare roșu aprins, sângerări, dinți care se mișcă. O examinare medicala de specialitate îți va confirma dacă te confrunți cu această afecțiune gravă.

-1000 Euro voucher accelerare pentru reconstrucție arcade complete pe 4 sau 6 implanturi

Vezi oferta

Când devine parodontita contagioasă

Ca multe alte boli infecțioase, parodontita poate fi transmisă de la o persoană la alta. Cavitatea orală are până la 500 de tipuri de bacterii și agenți patogeni care cauzează infecția. Aceasta poate fi transmisă prin sărut. Transmiterea bolii are loc însă, numai în cazul în care receptorul suferă de scăderea imunității sau în momentul în care se află sub tratament parodontal. Contaminarea poate fi produsă prin sărutări constante, de lună durată și nu prin sărutări ocazionale.

Unele studii, cum ar fi studiul “Infecțiile parodontale în cuplu: clinice, microbiologice și molecular biologice“ efectuat de Birgitta Von Troil-Lindén, la Universitatea din Helsinki (Finlanda), a demonstrat că oamenii care trăiesc de ani de zile cu o persoană care suferă de parodontită au o probabilitate mai mare de a dezvolta aceasta afecțiune, cu până la 30%.

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să eviți să-și săruți partenerul de cuplu dacă suferă de parodontită, ci doar să-ți iei anumite măsuri de protecție. Vizitarea medicului dentist de două ori pe an și utilizarea unei paste de dinți adecvate, împreună cu o apă de gură de calitate pot ține boala la distanță.
Factori de risc

Potrivit studiilor efectuate de-a lungul anilor s-a descoperit că parodontita afectează în special persoanele cu vârsta de peste 35 de ani. Sunt predispuse să sufere de parodontită în special persoanele care fumează (în plus, tutunul scade efectul anumitor tratamente medicamentoase locale), persoanele care suferă de modificări hormonale (femei însărcinate sau femei aflate la menopauză) și persoanele care suferă de diverse boli precum diabet, cancer, SIDA, etc.

În plus, trebuie să știi că există anumiți factori care te predispun la dezvoltarea acestei afecțiuni. Printre cei mai frecvenți enumerăm: fumatul, vârsta înaintată, malnutriția, stresul, igiena precară sau consumul excesiv de alcool.

De asemenea, anumite tratamente medicamentoase contribuie la apariția parodontitei prin reducerea fluxului de salivă.

Prevenire

Cea mai bună metodă de prevenire a parodontitei este vizita regulată la medicul stomatolog și o bună igienă orală. Spălatul pe dinți de trei ori pe zi este obligatoriu. Pacienții trebuie să folosească o pastă de dinți specială, recomandată de medicul dentist, în funcție de necesități. După periaj se impune folosirea aței dentare pentru a elimina orice urmă de alimente care pot rămâne între dinți și la final, clătirea gurii cu apă de gură de bună calitate.