BLOG

Cum afectează bulimia sănătatea dinților

2019-04-06T07:46:51+03:0030 aprilie 2019|Categorii: Educație pacienți|

Bulimia este o tulburare de alimentație în care oamenii simt nevoia sa mănânce excesiv într-un timp foarte scurt, apoi se simt vinovați pentru excesul caloric și își provoacă singuri vărsături, folosesc laxative sau diuretice. De cele mai multe ori aceste persoane sunt anorexice și au în permanență impresia că trebuie să slăbească. Bulimia afectează inima, rinichii, stomacul și alte organe, însă cel mai mult își pune amprenta asupra sănătății dentare.

Vărsăturile dese, provocate de persoanele care suferă de bulimie afectează dinții. Voma conține acizi gastrici, care sunt corozivi și afectează smalțul dinților, dar și gingiile. Mai mult, un periaj dur, imediat după vărsături contribuie, de asemenea, la deteriorarea dinților. Iată care sunt principalele probleme dentare întâlnite în cazul pacienților care suferă de bulimie.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi

Vezi oferta

Carii

Acizii gastrici prezenți în vărsături pot deteriora smalțul dinților atât de mult încât pot lăsa găuri în acesta. Aceste locuri sunt perfecte pentru bacteriile care se vor înmulți excesiv ducând la apariția cariilor și a infecțiilor dentare. Dacă sunt lăsate netratate, cariile duc la pierderea întregului dinte și chiar la afectarea dinților adiacenți.

Dinți sensibili, de culoare galbenă

Pe măsură ce eroziunea se înrăutățește, vei observa ca dinții își schimbă culoarea. Aceștia se îngălbenesc și este posibil chiar să observi pete maronii pe aceștia. De asemena, dinții devin sensibili, în special la periaj, dar și la contactul cu alimente sau băuturi reci ori calde. În plus, aceștia vor fi mult mai fragili, iar riscul de a se sparge sau ciobi este mult mai mare în cazul persoanelor care suferă de bulimie.

Inflamarea glandelor salivare

Acizii din vărsături pot irita glandele salivare aflate pe părțile laterale ale fiecărui obraz. Aceste glande sunt responsabile cu producerea de salivă. Saliva este cea care te ajută să înghiți, dar îți protejează dinții de bacteriile responsabile cu apariția cariilor. Odată inflamate, glandele salivare nu mai produc cantitatea necesară de salivă care ajută la protejarea dinților împotriva bacteriilor.

Afte bucale

Acidul gastric nu afectează doar dinții ci și gingiile. Acesta poate duce la apariția aftelor bucale, care pot apărea chiar și în gât. Unele persoane pot simți o durere constantă în gât, provocată de afte.

Sindromul gurii uscate

Lipsa salivei, cunoscută și ca sindromul gurii uscate poate duce la apariția infecțiilor, deoarece saliva are rolul de a distruge resturile alimentare și de a “spala” bacteriile din cavitatea bucală. În momentul în care saliva lipsește, bacteriile au timp să se înmulțească excesiv, ducând la apariția cariilor dentare. Acest sindrom poate afecta papilele gustative ducând la schimbarea aromei alimentelor.

Durere

Pe măsură ce smalțul dintelui se deteriorează și lasă la lumină dentina (stratul de sub smalțul dentar, care este mult mai moale și mai sensibil), pacienții acuză dureri dentare. Cele mai multe persoane care trec prin această situație se confruntă cu dureri dentare ori de câte ori consumă alimente fierbinți sau reci.

În plus deteriorarea gingiilor poate provoca dureri în timp ce pacienții mestecă alimentele, indiferent ca sunt dure sau foarte moi.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru
ChatbotPollForm-DoNotDelete