Probabil ai observat că toate vedetele au un zâmbet perfect. Ei bine, cele mai multe dintre acestea apelează la fațete dentare pentru a obține acel zâmbet de invidiat. Dacă te-ai gândit vreodată să recurgeți la o tehnică dentară pentru a schimba imaginea estetică a zâmbetului, fațetele dentare pot fi soluția pentru tine. Iată ce trebuie să știi despre acestea.

Fațetele dentare au rolul de a masca suprafața deteriorată sau ruptă a dinților din față, îmbunătățind astfel estetica dinților. Acestea sunt fabricate dintr-un porțelan special, utilizat în stomatologie. Fațetele se aplică într-un strat foarte subțire, fiind rezistent și rigid și având un finisaj aproape identic cu cel al dinților naturali.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi

Vezi oferta

Avantaje

Fațetele dentare îmbunătățesc vizibil estetica dentară a pacienților. Acestea pot fi folosite pentru a înlocui o margine ruptă a unui dinte, pentru a umple spațiile dintre dinți, pentru a schimba forma unui dinte sau pur și simplu, pentru a îmbunătăți estetica dinților pacienților.

Un avantaj al fațetelor dentare îl reprezintă ușurința cu care acestea sunt aplicate, pacientul având nevoie de o singură vizită la medicul stomatolog pentru aplicarea acestora.

Fațetele dentare pot fi folosite ca alternativă a albirii dentare, având avantajul că nu se colorează în timp de la alimente sau tutun, așa cum se întâmplă în cazul dinților naturali.

Spre deosebire de coroanele dentare, fațetele se aplică într-un strat subțire care protejează gingia și nu sunt deranjante pentru pacient.

Fiind personalizate pentru fiecare pacient este aproape imposibil ca cineva să observe diferența dintre acestea și dinții naturali.

Dezavantaje

Dezavantajul de a apela la fațete dentare este faptul ca acestea nu pot fi reparate în momentul în care sunt fisurate. Este necesară îndepărtarea fațetei existente și înlocuirea acesteia cu una nouă.

Un alt dezavantaj al fațetelor dentare este acela că odată cu trecerea timpului acestea trebuie schimbate, deoarece gingiile au tendința de a se retrage, scoțând la iveală dintele natural.

Încă un dezavantaj îl reprezintă faptul ca pentru a aplica fațetele dentare este necesară o ușoară șlefuire a dinților naturali. Acest lucru le poate provoca pacienților sensibilitate dentară la cald și rece în primele zile de la aplicare.
În plus, șlefuirea dinților este ireversibilă, iar dintele va trebuie acoperit toată viața cu fațete dentare.

Este important de știut că fațetele dentare nu sunt recomandate persoanelor care suferă de bruxism, celor care au dinții foarte tociți și nici celor care au mușcătura muchie pe muchie, deoarece riscul de spargere este foarte mare.

De asemenea, fațetele dentare nu pot fi aplicate pe dinții care prezintă denivelări mari, dinții cu plombe sau în cazul celor cu fracturi dentare grave, deoarece, după șlefuire rămâne foarte puțin smalț de care să adere fațeta.