0 0
Conține filme explicative

BLOG

Sedarea conștientă în stomatologie

2019-02-16T12:01:36+03:0018 februarie 2019|Categorii: Educație pacienți|

Sedarea îi induce pacientului o stare de relaxare și bunăstare care îi permite să se confrunte cu orice tratament stomatologic, scăpând astfel de teama de dentist.

Dentophobia este fobia sau teama irațională de dentist. În cele mai multe cazuri aceasta fobie apare inconștient, fără a fi declanșată de experiențe neplăcute, traumatizante. Dentophobia este o teama persistentă care îi împiedică pe pacienți să ajungă la medicul stomatolog chiar și în momentul în care acest lucru devine o urgență. Atât este de puternic nivelul de stres și anxietatea în cazul acestor pacienți.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi

Vezi oferta

Deși există tehnici de relaxare pentru a controla teama de stomatolog, în majoritatea cazurilor de dentophobie acestea nu sunt suficiente. Așadar, în cazul acestor pacienți, pentru a facilita bunăstarea persoanelor, se impun alte soluții, precum sedarea conștientă.

Sedare conștientă este un mod eficient și sigur pentru a scăpa de teama de dentist, pacienții putând fi tratați fără probleme. În plus, reprezintă o opțiune ca aceștia să scape, în timp, de teama de dentist. Cu ajutorul sedării conștiente, pacientului îi este indusă o stare de relaxare și calm, fără a-și pierde conștiința cum se întâmplă în cazul anesteziilor totale, și fără să-i fie modificată percepția senzorială.

Există două tipuri de sedare conștientă: prin inhalare și intravenos. Iată ce trebuie să știi despre acestea.

Sedarea conștientă prin inhalare

Prin sedarea conștientă prin inhalare, pacientul respiră printr-o mască, un amestec de oxigen și de oxid de azot, cunoscut sub numele de “gaz ilariant“. Inhalarea gazului (administrat doar de personalul medical calificat) este sigură și nu are efecte secundare. La scurt timp de la începerea administrării pacienții vor simți o senzație plăcută de confort, care le permite să-și controleze anxietatea, minimizând sau chiar sau chiar suprimând mișcările nedorite, care ar putea împiedica un tratament dentar.

Oxidul de azot acționează ca un analgezic puternic care relaxează sistemul nervos central, fără a avea efecte secundare pentru respirație sau pentru mucoase și fără a provoca alterarea cardiovasculară. Odată ce medicul stomatolog își termină lucrarea și încheie administrarea amestecului gazos, pacientul își recuperează starea normală în câteva minute, fiind capabil chiar să conducă.

Sedarea conștientă intravenoasă

Sedarea conștientă intravenoasă se obține prin injectarea intravenoasă a unui anestezic ușor. Deși este o tehnică de sedare sigură, fără efecte secundare, aceasta poate fi făcută numai de medicul anestezist, care apoi va monitoriza atent toate funcțiile vitale ale pacientului precum: puls, tensiune arterială și saturația oxigenului.

Acest tip de sedare se folosește în special în cazul pacienților care au nevoie de intervenții chirurgicale sau tratamente dentare complexe și se face numai la recomandarea medicului, după un consult amănunțit.

După terminarea intervenției, pacientul poate avea o stare letargică, efectele sedării putând să dureze de la două la patru ore. Pacientul poate pleca imediat acasă, însă nu are voie să conducă și se recomandă să aibă un însoțitor. Cu toate acestea, recuperarea este rapidă și nu există riscul ca pacientul să rămână cu sechele.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru
ChatbotPollForm-DoNotDelete