Efectuarea periodică a curățării dentare profesionale reprezintă cea mai bună modalitate de a elimina placa bacteriană și tartrul dentar, dar și pentru a preveni apariția cariilor și a bolilor parodontale.

Curățarea dentară profesională este denumirea comună folosită pentru procedura de “profilaxie dentară cu ultrasunete”, o procedură prin care medicul stomatolog curăță dinții și gingiile. În funcție de calitatea dentară, de igiena orală și de dieta fiecărei persoane, curățarea dentară profesională trebuie făcută la fiecare 6 sau 12 luni.

Deși poate părea greu de crezut, perierea dinților de două ori pe zi nu est suficientă pentru a menține dinții sănătoși. În plus, este demonstrat faptul că majoritatea populației nu știe să-și spele corect dinții, având o igienă orală precară. Acest lucru are un efect negativ asupra sănătății orale.

Menținerea unei bune igiene orale și efectuarea regulată a curățări dentare profesionale, în funcție de recomandările medicului dentist, nu doar că previne infecțiile orale, dar va face ca tratarea diverselor afecțiuni ce pot apărea să fie mai ușoară.

Curățarea dentară profesională are ca principal obiectiv eliminarea tartrului care se acumulează pe dinți. Îndepărtarea acestuia nu este posibilă cu tehnicile de igienă ce pot fi folosite la domiciliu, de aceea este necesara curățarea dentară profesională.

Astfel curățarea dentară profesională, împreună cu o bună igienă dentară sunt esențiale pentru menținerea sănătății orale.

Etapele curățării dentare profesionale

Procedura de profilaxie dentară urmează unui protocol bine stabilit. Durata tratamentului este cuprinsă, în general, între 30 și 45 de minute.

Înainte de începerea tratamentului trebuie efectuat un istoric clinic complet al pacientului. Aceasta include o anamneză, în care sunt colectate toate antecedentele de interes ale pacientului, un examen clinic amănunțit și, dacă este necesar, se efectuează teste complementare, cum ar fi radiografia dentară.

În timpul examenului clinic amănunțit sunt identificate zonele în care este prezent tartrul și placa dentară. Pentru a detecta aceste zone, medicii stomatologi folosesc substanțe care scot în evidență zonele afectate de placa dentară.

După efectuarea inspecției clinice, se va efectua profilaxia dentară. Cu ajutorul unui dispozitiv cu ultrasunete se elimină atât calculul supragingival (calculul vizibil) cât și calculul subgingival (cel aflat sub gingie, care nu poate fi văzut cu ochiul liber), dar și placa dentară.

Medicul stomatolog va finaliza tratamentul cu ajutorul unui fir dentar care va curăța spațiile greu accesibile dintre dinți.