Periatul dinților nu este suficient pentru a tine problemele la distanță. Pe lângă periaj, medicii recomandă folosirea apei de gură. Aceasta ajută la prevenirea apariției cariilor, dar și la tratarea diverselor afecțiuni existente deja.

Mulți pacienți suferă de diverse tulburări și afecțiuni ale dinților și gingiilor din cauza consumului de băuturi reci, prea calde, sau de alimente nesănătoase. Apa de gură previne apariția acestora, deoarece conține fluorură de sodiu și nitrat de potasiu care ajută la întărirea dinților.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi

Vezi oferta

Nu uita că apa de gură nu înlocuiește periajul dinților. Aceasta trebuie folosită după efectuarea periajului dinților. Iată în tratarea căror afecțiuni este recomandată:

Pentru a combate halitoza

Halitoza sau respirația urât mirositoare este una dintre cele mai comune afecțiuni. Aceasta este provocată în cele mai multe cazuri de resturile alimentare care intră în stare de putrefacție, deși cauzele apariției acesteia pot fi multiple și trebuie descoperite de medicul stomatolog.

În aceste cazuri, apa de gură este recomandată să fie folosită după fiecare periaj, alături de tratamentul recomandat de medicul stomatolog.

Previne apariția cariilor

Apa de gură previne apariția cariilor, datorită fluorurii de sodiu care întărește smalțul dinților și previne înmulțirea bacteriilor care duc la apariția cariilor.

Sindromul gurii uscate

Persoanele care suferă de sindromul gurii uscate sunt mai expuse infecțiilor bacteriene deoarece cantitatea de salivă este redusă, iar bacteriile se pot înmulți în voie.

Prin urmare, în cazul acestor persoane se recomandă utilizarea apei de gură care, pe lângă împrospătarea cavității bucale, acționează ca măsură preventivă împotriva bacteriilor. Alege o apă de gură bogată în săruri minerale, vitamina E și fluor.

Gingivită și parodontită

În cazul persoanelor care suferă de tulburări gingivale este recomandată apa de gură fără alcool. De exemplu, se recomandă apa de cură care conține iod, fenoli sau uleiuri esențiale. În cazul parodontitei, se poate folosi și clorhexidină, un antiseptic cu spectru larg, eficient împotriva plăcii bacteriene.

Pentru tratarea aftelor și rănilor bucale

În acest caz, se recomandă o apă de gură care reduce cantitatea de bacterii. O altă posibilitate care vă ajută la vindecarea rănilor sau aftelor bucale este spălarea gurii cu o soluție de apă cu sare pe care o poți prepara acasă amestecând un pahar de apă și o lingură de sare de masă.

Pregătirea pacientului pentru intervenții chirurgicale

Datorită acțiunii antibacteriene, antifungice și antiseptice, se recomandă spălarea gurii cu apă de gură timp de cel puțin două săptămâni înainte de intervenția chirurgicală.

Leziuni ale mucoasei orale

În cazul leziunilor mucoasei orale se recomandă utilizarea apei de gură cu clorhexidină, deoarece are o dublă protecție antiplacă și acțiune antibacteriană.