0 0
Conține filme explicative

BLOG

Cariile interproximale

2019-01-30T12:18:10+03:0030 ianuarie 2019|Categorii: Educație pacienți|

Cariile interproximale, denumite și cariile interdentale, se formează în spațiile dintre dinți, unde se acumulează mai multe resturi alimentare. Acestea pot fi prevenite folosind ață dentară sau periuțe interdentare.

Cariile interproximale sunt foarte puțin cunoscute de populație și sunt cauzate în special de lipsa unei igiene corespunzătoare.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi

Vezi oferta

Ce sunt cariile interproximale?

Cariile interproximale se dezvolta în spațiile dintre dinți, deoarece acestea sunt zone în care placa se acumulează cu ușurință, iar periuța de dinți ajunge cu greu în spațiile respective. Aceste carii sunt sunt deosebit de grave deoarece afectează doi dinți. Persoanele cu dinți foarte apropiați și cele care poartă aparate dentare au un risc crescut de a face carii interproximale.

În plus, cariile interproximale progresează destul de repede, deoarece în această zonă structura dintelui este mai fină decât cea din zona de mestecat. Astfel, dacă nu este detectată din timp, caria se adâncește până la nervul dintelui (pulpă), determinând sensibilitatea dintelui și chiar durere. În aceste cazuri, medicii stomatologi recurg la efectuarea unui canal radicular (eliminarea completă a pulpei dentare).

Simptomele cariilor interproximale

Cariile interproximale pot fi cu greu detectate fără un consult la medicul stomatolog. Primul simptom al acestora este sensibilitatea dentară. Aceasta apare la consumul de băuturi sau alimente al reci, fierbinți sau dulci. Acest lucru se întâmplă în momentul în care caria ajunge la dentină, ceea ce înseamnă că pulpa dentară nu este încă afectată.

Odată ce caria se extinde la pulpa dintelui, apar durerile dentare, fără a interveni un factor extern, ca în cazul de mai sus. În cele mai grave situații, poate apărea inflamarea rădăcinii și infecția acesteia.

Diagnosticul și tratamentul cariilor interproximale

Cariile interproximale sunt greu de detectat, cu excepția cazului în care acestea au provocat deja distrugerea evidentă a dinților. Aceste carii pot fi diagnosticate de medicul stomatolog după efectuarea unei ecografii dentare.

Pentru a trata aceste carii, medicul evaluează mai întâi dacă unul sau ambii dinți sunt afectați. În cazul în care sunt afectați ambii dinți medicul stomatolog îi va repara pe ambii în aceeași sesiune.

În general, pentru cariile interproximale, se folosesc tehnicile obișnuite de reconstrucție a dinților. Când este afectat doar smalțul dinților, se poate utiliza un tratament de remineralizare cu fluor pentru auto-reparare.

În cazul în care dentina este afectată, se curăță zona afectată și se acoperă cu ajutorul unei plombe.

În cazurile grave, în care cariile au afectat nervul, iar dinții nu mai pot fi salvați se recurge la extragere dinților. Există și cazuri în care rădăcina poate fi extrasă, ca apoi să se apeleze la reconstrucția dintelui.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru
ChatbotPollForm-DoNotDelete