BLOG

Cum obținem celebrul zâmbet de Hollywood?

2018-11-07T10:46:10+00:0028 decembrie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Zâmbetul are un impact fundamental nu numai asupra aspectului estetic, dar și asupra expresiei faciale, funcției masticatorii, foneticii și exprimării verbale.

Ceramica – materialul frumuseții dentare

Ceramica integrală, denumită și ceramica presată, datorită procedeului tehnologic de realizare, este varianta de reconstituire a unei părți din coroana dentară (fața vestibulară a dinților frontali pentru fațetele dentare, respectiv fața ocluzală pentru incrustațiile dentare), realizată doar din porțelan, fără substrat metalic sau din zirconium.

Ceramica stabilă coloristic prezintă o transluciditate excelentă și, datorită lipsei altui substrat (metal sau zirconiu), trecerea dintre coroana și țesutul moale (gingie) este deosebit de estetică.

Este inertă din punct de vedere chimic, biocompatibilă cu alte materiale de restaurare dentară și rezistentă la abraziunea dentară.

Un zâmbet frumos și sănătos reprezintă o combinare a percepției ”frumuseții” și “sănătății”.

De ce alegem incrustația ceramică ca opțiune de tratament?

Atunci când pe suprafața molarilor sunt afecțiuni carioase întinse sau obturații (plombe) din compozit sau din amalgam vechi, dar nervul dintelui nu este afectat, se recomandă realizarea unei incrustații ceramice.

Aceasta se recomandă dacă dorești să păstrezi o perioadă cât mai lungă dintele vital. Protocolul operator este de a curăța structura afectată a dintelui, respectiv îndepărtarea obturațiilor vechi și reconstituirea părții lipsă din coroana dentară. Această reconstituire poate fi făcută fie cu ajutorul unei obturații din compozit, fie prin realizarea unei incrustații.

Obturație compozit/ incrustație – avantaje și dezavantaje

Obturația de compozit este mai avantajoasă din punct de vedere al costului și din punct de vedere al timpului de execuție pentru că se realizează în cabinetul dentar.  Fiind însă un material instabil coloristic și cu proprietăți mecanice mai slabe decât ceramica, este recomandat în reconstituiri de dimensiuni reduse ale coroanelor dentare.

Incrustațiile ceramice suportă mult mai bine forțele masticatorii în comparație cu obturațiile de compozit și sunt stabile din punct de vedere al culorilor (nu se impregnează cu pigmenți alimentari din salivă). Sunt piese protetice care se realizează în laboratorul de tehnică dentară, deci necesită un timp mai lung de execuție și costuri mai ridicate.

Compozitul este un material fotopolimerizabil – se prezintă ca o pastă care devine dură prin acțiunea unei lumini. Acest fapt creează un microspațiu între peretele cavității dentare și obturația în sine. Prin acest microspațiu, în timp se inserează cu ajutorul salivei microorganisme care determină carii secundare.

Prin faptul că incrustația se fixează prin cimentare în cavitatea creată, spațiul dintre reconstituire și peretele dentar este sigilat, iar în timp se reduce considerabil riscul apariției unei carii secundare. Prin urmare, investiția într-un cost mai mare inițial este justificată printr-o stabilitate funcțională mai lungă a dintelui pe arcadă.

Când optăm pentru fațetele dentare?

  • În situația în care dinții prezintă colorații inestetice, procese carioase incipiente, spații între dinți ce nu pot fi corectate prin tratament ortodontic ( dinții nanici), cea mai bună opțiune de tratament o reprezintă fațetarea dentară.
  • Avantajul major al fațetelor dentare este că ele pot rezolva excepțional problemele de estetică din zona dinților frontali, putând păstra dinții vitali (fără necesitatea scoaterii nervului).
  • Metodele mai moderne de analiză estetică prin fotografia digitală (DSD-Digital Smile Design), oferă posibilitatea de a vizualiza aspectul dinților și încadrarea lor ca formă în corelație cu celelalte elemente faciale înaintea începerii tratamentului efectiv.
  • Fațetele dentare sunt piese protetice deosebit de pretențioase, care necesită un plan de tratament bine întemeiat, colectarea meticuloasă de date de diagnoză privind funcționalitatea întregului aparat dento-maxilar și o bună colaborare și comunicare între practicieni (doctori, tehnicieni dentari) și pacient.
  • Cu ajutorul fațetelor dentare pot fi corectate anomalii de culoare și de poziție ale dinților. Se pot închide spațiile interdentare (diasteme și treme), iar dinții care prezintă colorații inestetice ale smalțului dentar pot căpăta un aspect natural, în armonie cu celelalte componente faciale.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru
Orar special (închis sau program redus)


close-link

Programează-te ACUM

Un 2019 mai bun pentru tine!
Noile implanturi elvețiene TRI: 100% excelență
Află mai multe
Închide
Lansare în București IVORY Victoriei: 1+1 CADOU la igienizare si -20% la implanturi
Detalii
close-image
ChatbotPollForm-DoNotDelete