Radiografia panoramică este o imagine în care se regăsesc ambele arcade dentare, a maxilarelor, a articulațiilor temporomandibulare și a părților inferioare ale foselor nazale și sinusale. Aceasta îl ajută pe medic sa aibă o viziune de ansamblu asupra dentiției pacientului.

De ce este necesară radiografia dentară panoramică

Radiografia dentară panoramică este recomandată de medici ca evaluare inițială, pentru a determina locul sau locurile în care ar putea exista probleme.

-1000 Euro voucher accelerare pentru reconstrucție arcade complete pe 4 sau 6 implanturi

Vezi oferta

Cu ajutorul radiografiei dentare panoramice, medicul stomatolog poate observa eventuale fracturi ale oaselor maxilare și mandibulare, poate vizualiza molarii de minte, poate face o evaluare a structurii parodontale și a structurii osoase de susținere. De asemenea, medicul mai poate observa dacă pacientul are nevoie de un aparat dentar sau nu.

După depistarea locurilor cu probleme medicul stomatolog poate cere o radiografie a unui singur dinte sau a unei porțiuni din maxilar. În funcție de rezultatele pe care pacientul le are în urma radiografiei panoramice, medicul poate solicita o evaluare aprofundata și îi poate cere pacientului o tomografie computerizata (CT) sau un RMN.

Tipuri de radiografii panoramice

Există mai multe tipuri de radiografii panoramice. Medicul poate recomanda, în funcție de pacient, unul dintre următoarele patru tipuri de radiografii:

1. Radiografia standard – cea mai des utilizată și recomandată pacienților la prima vizită
2. Radiografia cu focalizare frontală – aceasta mărește gradul de focalizare în zona frontala a dinților și este recomandată pacienților care au mai avut probleme în trecut în zona respectivă
3. Radiografia ortogonală – cu ajutorul acesteia se evita suprapunerile dinților, astfel încât medicul poate avea o imagine mai clară
4. Radiografia pediatrică – aceasta este utilizată în cazul copiilor și asigură o imagine mai bună asupra mugurilor dinților permanenți, aflați încă în formare.

Riscurile radiografiei dentare panoramice

Tocmai de aceea trebuie să știi că această radiografie dentară panoramică te supune la o cantitate mică de radiații (cu 90% mai puține decât radiografia clasică), durează puțin și nu provoacă disconfort, iar imaginile pot fi preluate și pe suport electronic mult mai ușor.

Radiografiile dentare panoramice nu sunt nocive, prin comparație cu cele clasice. Nivelul de radiații în cazul panoramicelor este de până la 90% mai mic, prin comparație cu cele clasice.

ATENȚIE! Radiografiile dentare, de orice fel, nu sunt recomandate femeilor însărcinate și celor care alăptează! Doar în cazuri foarte grave ce nu suportă amânare acestea pot apela la radiografia dentară, după un consult amănunțit la medicul stomatolog.