0 0
Conține filme explicative

BLOG

Stomatita traumatică

2018-09-28T18:13:11+03:002 noiembrie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Stomatita traumatică apare în urma unor traume mecanice manifestate prin leziuni traumatice ale mucoasei cavității bucale. În cazuri ușoare aceasta dispare de la sine în câteva zile, însă pentru a te asigura că nu recidivează este important să mergi la medicul stomatolog pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Tipuri de stomatită traumatică și cauzele apariției acestora

În primul rând, este important de menționat că stomatita este de două tipuri: stomatită herpetică și stomatită aftoasă.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi

Vezi oferta

Stomatita herpetică (sau infecțioasă) este cauzată de virusul herpetic și poate apărea încă din copilărie. Aceasta se manifestă prin apariția unor ulcerații la nivelul cavității bucale, însoțite de umflarea gingiilor, durere, dificultatea la înghițire și respirație urât mirositoare. Acestora li se mai poate adăuga cefalee și temperatură.

Stomatita alergică (sau stomatita aftoasă) poate fi cauzată de alergeni din diverse alimente, medicamente sau ca urmare a purtării unei proteze dentare. Acest tip de stomatită se manifestă la început prin leziuni la nivelul cavității bucale, care, netratate la timp se pot transforma în ulcerații bucale. Sunt însoțite adesea de usturime, dificultatea la înghițire și respirație urât mirositoare.

Tratamentul stomatitelor traumatice

Tratamentul stomatitei poate fi prescris numai de medicul stomatolog, după depistarea tipului de stomatită de care suferă pacientul. Totodată, indiferent de tipul de stomatită, se prescriu analgezice care au rolul de reducere a durerii.

O igienă orală adecvată este foarte importantă în timpul tratamentului pentru stomatită, dar și după vindecarea acesteia, pentru a preveni reapariția ei. Totodată, pe toată durata tratamentului medicii stomatologi recomandă evitarea alimentelor și băuturilor fierbinți sau reci, dar și a celor picante sau acide (cum ar fi citricele, oțetul etc.)

Apoi, în funcție de tipul de stomatită de care suferă fiecare pacient în parte tratamentul poate diferi astfel:

  • Tratamentul stomatitei herpetice constă în primul rând în neutralizarea virusului. Medicii pot recomanda un tratament intens de creștere a imunității pentru prevenirea reapariției acesteia, dar și consumarea de alimente cu efect antiinflamator.
  • Tratamentul stomatitei alergice constă în principal în îndepărtarea factorului alergen, după depistarea acestuia.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru
ChatbotPollForm-DoNotDelete