Tartrul dentar este una dintre cele cele mai frecvente probleme care apar în cazul persoanelor adulte. Când nu este îndepărtat periodic tartrul se acumulează în exces pe dinți, cauzând disconfort pacienților dar și probleme de estetică dentară.

Tartrul este în esență o calcificare a plăcii dentare. În momentul în care nu este îndepărtat periodic, tartrul se acumulează în exces pe dinți și este mult mai dificil de îndepărtat. Procedura va dura mai mult și va fi mai dificil de efectuat.

Prin urmare, dacă nu este îndepărtat în mod regulat, se poate acumula un exces de tartru. Acesta cu timpul îți schimbă culoarea trecând de la alb la galben și apoi la maro.

Excesul de tartru, o problemă pentru sănătate

Pe lângă disconfortul creat și problemele de estetică, excesul de tartru poate duce la apariția unor afecțiuni grave. Printre acestea amintim sângerare gingivală, inflamații ale gingiilor, gingivită și parodontoză. În plus, tartrul poate duce la apariția halenei și a cariilor. Acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă pacienții.

Ce cauzează apariția excesului de tartru?

Tartrul apare în principal din cauza unei igiene orale precare. Acesta mai poate și cauzat și de Ph-ul salivei, care se poate modifica sau diferă de la o persoana la alta.

Un alt factor care influențează apariția tartrului este un stil de viață nesănătos. Persoanele care fumează, dar și cele care consumă zahăr în exces sunt predispuse la acumularea de tartru. De asemenea, consumul de băuturi răcoritoare și de băuturi alcoolice poate duce la acumularea tartrului.

Netratat la timp, tartrul se acumulează în exces, transformând albul sidefiu al dinților într-un galben închis ca apoi să devină maroniu.

Tratarea tartrului în exces

Îndepărtarea tartrului de face de către medicul stomatolog, în cabinet. De cele mai multe ori procedura este una ușoară și nedureroasă. Când vorbim însă de tartru în exces, medicul apelează la o anestezie locala, pentru a putea îndepărta tartrul acumulat sub gingie.

După îndepărtarea tartrului este foarte important ca pacienții să urmeze un stil de viață sănătos și să evite pe cât posibil consumul de alcool, de băuturi carbogazoase și de zahăr.

De asemenea, pentru a preveni reapariția tartrului este important să acorzi o atenție deosebită igienei orale. Este important să-ți speli dinții de minim două ori pe zi, apoi să folosești o ață dentară cu ajutorul căreia să elimini reziduurile rămase între dinți. La final clătește-te bine cu apă de gură