0 0
Conține filme explicative

BLOG

Ce bacterii avem în cavitatea bucală

2018-11-08T11:54:13+03:0023 noiembrie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Încă de la naștere bacteriile încep să ne colonizeze cavitatea orală. De aceea este important sa ai o bună igienă orală. Bacteriile se împart însă în două categorii. Bacterii bune și bacterii rele.

Relația dintre oameni și bacterii este una specială. Deși unele dintre aceste microorganisme ne atacă și sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră, multe specii de bacterii (bacteriile bune) trăiesc în armonie cu noi.

-1000 Euro voucher accelerare pentru reconstrucție arcade complete pe 4 sau 6 implanturi

Vezi oferta

În gură trăiesc aproximativ 600 de specii de bacterii. În ciuda dimensiunii lor microscopice, bacteriile au o importanță deosebită pentru cavitatea noastră orală, deoarece de acestea depinde sănătatea noastră orală. Iată ce bacterii avem în gură și cum ne afectează acestea sănătatea orală.

Tipuri de bacterii existente în cavitatea bucală

Flora bacteriană orală se formează de-a lungul anilor. Înainte de a ne naște gura este sterilă, adică lipsită de agenți patogeni. Bacteriile orale încep să se formeze în momentul nașterii, cu bacteriile din aparatul urogenital al mamei, dar și cu alte bacterii prezente în mediul ambiental. Inițial este vorba despre o comunitate de bacterii anaerobe (care au nevoie de oxigen pentru a supraviețui). În momentul în care primii dinți de lapte încep să iasă, copilul dezvoltă și bacterii

Mediul umed și cald (de aproximativ 35 de grade Celsius) al cavității bucale, în care se regăsesc numeroase fisuri și crăpături devine o casă primitoare pentru numeroase bacterii. Nu este de mirare ca poate stoca până la 100 de milioane de bacterii, potrivit cercetărilor din întreaga lume. În plus, consumul frecvent de carbohidrați și dulciurilor sporesc înmulțirea florei bacteriene și favorizează apariția bacteriilor rele.

Cu toate acestea, multe dintre bacteriile care intră în cavitatea bucală fie mor direct (deoarece nu este un mediu în care acestea pot trai), fie sunt dezagregate de enzimele salivare. Altele în schimb, ajung în stomac unde sunt arse de sucul gastric. Problema apare însă, în momentul în care bacteriile rele reușesc să supraviețuiască și acționează asupra dinților și gingiilor, provocând pagube.

În general, în cavitatea bucală se regăsesc bacterii aerobe și anaerobe. Printre bacteriile anaerobe enumerăm lactobacilul sau actinobacilul, dar și bacterii aerobe precum stafilococul sau streptococul.

Probleme cauzate de bacteriile din cavitatea bucală

Bacteriile rele, care reușesc să trăiască vor provoace daune în cavitatea bucală, ducând la apariția unor afecțiuni severe. Parodontita, cariile sau respirația neplăcută sunt doar câteva dintre acestea.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru
ChatbotPollForm-DoNotDelete