BLOG

Plombarea (obturația) dinților de lapte

2018-09-14T00:50:00+02:0010 septembrie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Ce impact au cariile dinților de lapte asupra copilului

Poate că dinții de lapte sunt temporari, însă acest lucru nu înseamnă și că nu sunt importanți. Atunci când dantura primară are de suferit din cauza cariilor, copilul se poate confrunta cu următoarele probleme:

 • îngreunarea hrănirii și împiedicarea unei alimentații cu produse sănătoase
 • dureri severe de dinți, ce se agravează dacă cariile nu sunt tratate
 • infecții ale dinților din apropierea celui afectat și apariția mai multor carii
 • împiedicarea unei vorbiri corecte, ceea ce poate duce la probleme de încredere în sine ale copilului
 • alinierea incorectă a dinților, afectarea muscăturii, necesitatea purtării de aparate dentare pentru a corecta aceste neajunsuri
 • împiedicarea creșterii dinților permanenți drepți și sănătoși

Simptomele dinților de lapte afectați de carii

 • Durere a dintelui la masticație sau atunci când este periapt
 • Durere la nivelul liniei gingivale
 • Sensibilitate crescută la extreme termice, cum sunt băuturile calde sau cele reci
 • Găuri, discolorații sau pete închise la culoare, prezente pe dinți
 • Respirație urât mirositoare persistentă, care nu dispare în urma periajului dentar sau a clătirii cu apă de gură

Tratarea dinților de lapte cu ajutorul plombelor

Conservarea sănătății dentare este cel mai important lucru atât pentru adulți, cât și pentru copii; o bună igienă orală este vitală și educația în acest sens trebuie făcută încă de la o vârstă fragedă. Uneori însă, cariile apar ca urmare a dezechilibrului bacterian, iar plombarea acestora este necesară pentru a trata și preveni extinderea lor.

Este important ca dinții de lapte să fie tratați încă de la primele semne ale apariției unei carii, pentru a preveni complicații ulterioare și a evita durerea copilului; medicul dentist va îndepărta caria și va plomba dintele, în funcție de profunzime, cu diferite materiale, prevenind răspândirea cariei la ceilalți dinți.

În situația în care s-a întârziat prezentarea la medicul stomatolog și caria dintelui de lapte este deja profundă, afectând nervul, medicul va face obturația dar va aplica și tratamentul de canal pentru a opri evoluția cariei și a împiedica compromiterea dintelui de lapte.

Extracția dintelui de lapte nu este de dorit, dar atunci când atât nervul cât și rădăcina dintelui sunt infectate ea este necesară deoarece în caz contrar culoarea și structura dinților permanenți poate fi afectată.

Ca și în cazul dinților permanenți, recomandarea specialiștilor în ceea ce privește sănătatea dinților primari, adică a dinților de lapte ai copilului, implică o igienă orală temeinică și vizite periodice în cabinetul medicului stomatolog.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

Restaurări complete în timp record!
IVORY propune implanturile elvețiene TRI garantate pe viață
Află mai multe
Închide
ChatbotPollForm-DoNotDelete