BLOG

Afecțiunile dentare și sănătatea

2018-09-04T08:22:36+02:004 septembrie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Obturațiile de canal facilitează apariția unor infecții secundare

Prin obturația de canal se înlătură nervul și caria dintelui afectat, soluția chimică folosită pentru a dezinfecta zona având rolul de a eradica bacteriile ce pot rămâne în urma obturației de canal pot cauza infecții ulterioare. Întrebarea este dacă chiar toate bacteriile pot fi înlăturate prin acest proces; obturațiile de canal pun doar un pansament peste o problemă gravă de sănătate și nu fac decât să întârzie apariția unor afecțiuni serioase, deoarece agenții infecțioși precum microbii, ciupercile și virușii nu sunt îndepărtați în totalitate de pe gingii și conform studiilor, aproximativ 50% din populația bacteriană patogenă rămâne chiar și în urma tratamentului. Acest lucru poate conduce la infecții secundare și complicații.

Placa bacteriană dentară și cancerul

Afecțiunile gingivale sunt cauzate de placa bacteriană ce se depune pe dinți. Cunoscută în etapele incipiente sub denumirea de gingivită, afecțiunea se manifestă prin gingii inflamate, care sângerează ușor. Periajul dentar și folosirea aței dentare în mod regulat pot face ca gingivita să dispară, însă dacă placa bacteriană este lăsată pe dinți poate să degenereze în afecțiuni periodontale, manifestate prin inflamația din jurul dintelui, ce fac ca gingiile să se retragă și permite formarea de buzunare în care mâncarea și bacteriile pot rămâne prinse, iar în timp aceste bacterii și resturi de mâncare împreună cu inflamația vor distruge dintele și structura osoasă ce îl susține.

Conform unor studii, cei ce suferă de afecțiuni gingivale au șanse mai mari cu 12 % de a dezvolta un tip sau altul de cancer, față de cei care au o bună sănătate orală; atunci când gingiile se inflamează și se infectează, patogenii, sau toxinele răspunzătoare pentru anumite boli, pot intra în țesuturi și în sânge, deplasându-se astfel către alte parți ale corpului și purtând astfel riscul îmbolnăvirii. Alte studii au arătat că acești agenți patogeni ar putea avea un rol direct în formarea tumorilor cancerigene și a altor probleme de sănătate de ordin inflamator, în diferite zone ale corpului uman.

Cariile și afecțiunile cardiovasculare

Sănătatea orală și bolile cardivasculare sunt interconectate prin răspândirea bacteriilor și a altor germeni din gură în alte părți ale corpului, prin fluxul sanguin. Atunci când aceste bacterii ajung la inimă, ele se pot atașa de orice zonă deja afectată a cordului și pot produce inflamații, ceea ce poate conduce la endocardită, care este o infecție a valvelor inimii sau a endocardului. Arteroscleroza și infarctul miocardic pot fi și ele influențate, conform cercetărilor, de bacteriile ce se găsesc în cavitatea orală.

Pentru a preveni riscul apariției unor afecțiuni grave, așa cum sunt cele cardivasculare sau al cancerului, dar și pentru a menține sănătatea orală și a preveni dezvoltarea afecțiunilor periodontale, se recomandă în primul rând o bună igienă orală, care să includă un periaj dentar adecvat, de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare o dată pe zi, clătirea cu apă de gură zilnic, dar și monitorizarea și curățarea profesională a danturii în cadrul cabinetelor stomatologice de cel puțin două ori pe an.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

Restaurări complete în timp record!
IVORY propune implanturile elvețiene TRI garantate pe viață
Află mai multe
Închide
ChatbotPollForm-DoNotDelete