BLOG

Țigările electronice și dantura

2018-08-06T14:41:53+02:007 august 2018|Categorii: Educație pacienți|

Țigările electronice nu conțin tutun și din acest motiv, mulți dintre cei care vor să se lase de fumat le consideră o primă etapă în calea lor spre o viață fără dependență și vicii. Având în vedere faptul că țigările electronice reprezintă un produs a cărui apariție este relativ nouă, nu există încă cercetări și studii concludente privind totalitatea efectelor adverse pe care fumatul unei țigări electronice le poate aduce sănătății tale. Ce știm însă este faptul că deși ele nu conțin tutun, conțin totuși nicotina, care conform studiilor, este periculoasă pentru sănătatea gurii, a gingiilor și a limbii și contribuie semnificativ la dezvoltarea gingivitei și a paradontozei, cauzând halitoza și inflamații în corp.

Iată modalitățile prin care nicotina și deci fumatul oricărei țigări îți poate să afecteze dantura.

Nicotina cauzează retracția gingivală

Nicotina este un vasoconstrictor, ceea ce înseamnă că reduce cantitatea de sânge care curge prin vene. Fără un suficient flux de sânge, gingiile nu primesc oxigenul și nutrienții de care au nevoie pentru a se menține sănătoase. Nicotina afectează deci grav țesuturile gingivale și poate duce la retracția gingivală.

Nicotina ascunde simptomele afecțiunilor gingivale

În ciuda faptului că unii fumători de țigări electronice susțin că afecțiunile gingivale de care sufereau s-au ameliorat de când fumează țigările electronice, adevărul este că nicotina poate ascunde simptomele afecțiunilor gingivale atât față de pacient, cât și față de medicul stomatolog, făcându-le astfel mai greu de diagnosticat.

Atunci când pacientul suferă de afecțiuni gingivale, fluxul de sânge spre gingii poate să inducă în eroare până și medicul stomatolog. Gingiile sunt iritate și irigate cu sânge, pacientul sângerând atunci când periază dinții sau când folosește ața dentară, ceea ce îl păcălește și pe el și uneori chiar pe medic să creadă că totul este în regulă în interiorul cavității bucale.

Dacă progresia afecțiunilor gingivale nu este observată și diagnosticată la timp, atunci apar complicațiile, în lipsa unui tratament adecvat. Chiar și utilizarea îndelungată a gumelor cu nicotină disponibile în farmacii poate să cauzeze probleme de acest fel.

Nicotina cauzează halitoze

Pentru că este un vasoconstrictor, nicotina reduce abilitatea corpului de a produce salivă, ceea ce duce la creșterea numărului de bacterii, la gura uscată, halitoze și facilitează apariția cariilor.

Nicotina intensifică bruxismul

Nicotina este un stimulent pentru mușchi, ceea ce te va face să scrâșnești din dinți mai intens dacă deja suferi de bruxism, sau îți poate provoca apariția bruxismului dacă nu ai suferit de această afecțiune până acum.

Recomandări pentru cei care fumează țigări electronice

Dacă te gândești să folosești țigări electronice, sau dacă deja o faci, este important să acorzi atenție semnelor care indică afecțiunile gingivale printr-o monitorizare periodică la cabinetul stomatologic, pentru a preveni căderea dinților, pierderea masei osoase și retracțile gingivale cauzate de nicotină.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

Restaurări complete în timp record!
IVORY propune implanturile elvețiene TRI garantate pe viață
Află mai multe
Închide
ChatbotPollForm-DoNotDelete