Complicații rezultate în urma piercingurilor dentare

Sensibilitatea dentară, acumularea plăcii bacteriene, aspirarea, alergiile, fractura dentară sau retracția gingivală pot fi câteva dintre afecțiunile asociate piercingurilor dentale, în lipsa unei bune igiene orale, putând uneori duce până la pierderea dintelui înfrumusețat cu ajutorul unui piercing.

Piercingurile dentare pot să ciobească dintele și să cauzeze decalcifierea acestuia. Deasemenea bijuteriile folosite în piercingurile dentare pot să acumuleze bacterii în lipsa unei igiene orale deficitare, dând naștere halitozelor. Mai mult, bacteriile sunt un factor agravant pentru sănătatea gingivală, ele facilitând inflamațiile și creând complicații adiționale pentru dantură.

În cazul celor care au dantura porțelanată, aplicarea piercingurilor dentare nu îi scutește de apariția halitozelor.
Purtarea îndelungată a piercingurilor dentare crește riscul distrugerii smalțului dinților, ceea ce permite carierea mai ușoară a dintelui și apariția infecțiilor.

Dacă decizi că vrei un piercing dentar, cel mai bine este să recurgi la serviciile unui medic stomatolog specializat în astfel de proceduri estetice și să renunți la folosirea kiturilor de aplicare a piercingurilor dentare acasă, care atunci când nu sunt folosite corect, pot da naștere problemelor cum ar fi distrugerea smalțului și carierea danturii.

Alte tipuri de bijuterii dentare care pot cauza complicații ale danturii

Noile trenduri în domeniul esteticii dentare includ și brățările dentare cosmetice, din metale precum argintul sau aurul, încrustate. Acest tip de brățări cosmetice, ce se poartă de obicei pe dinții frontali, pot cauza acumularea resturilor de alimente și a plăcii bacteriene, facilitând apariția iritațiilor liniei gingivale și a distrugerii smalțului dintilor.

Mai mult, ele pot cauza abraziunea dinților, retracția gingivală, decolorarea și ciobirea dinților, motiv pentru care medicii stomatologi recomandă înlăturarea lor înainte de fiecare masă și igienizarea danturii folosind paste de dinti antimicrobiene și utilizarea zilnică a aței dentare pentru a preveni eventuale complicații.

Cei care optează pentru astfel de accesorii dentare, de natură cosmetică, trebuie să fie conștienti de riscul producerii unor reacții alergice la materialul din care brățările dentare sunt făcute.

În orice situație, executarea și aplicarea accesoriilor cosmetice și a piercingurilor dentare trebuie făcute numai de către medicul stomatolog specializat în astfel de proceduri, instruindu-te temeinic în privința regulilor de igienă pe care trebuie să le urmezi pentru a-ți păstra zâmbetul sănătos, cu sau fără ajutorul lor.