Totul despre detartraj

2018-07-09T18:21:53+00:003 iulie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Tartrul începe să se depună în jurul vârstei de 9 ani, din momentul în care apar dinţii definitivi şi poate fi întâlnit în unele cazuri până după vârsta de 40 de ani. De aici şi grija constantă a părinţilor pentru igienizarea corectă a dinţilor copiilor.

Tartrul apare în urma unui întreg proces, care poate fi, bineînţeles, evitat – bacteriile se depun pe dinţi, apare placa bacteriană şi apoi se formează tartrul, care poate fi îndepărtat doar de către medicul stomatolog în urma unor şedinţe specializate, printr-o metodă denumită detartraj, care este de două feluri: supra şi subgingival.

Detartrajul este un tratament ce constă în spargerea şi îndepărtarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acesta are o ansă metalică ce vibrează, iar vibraţiile produse duc la dezintegrarea tartrului.

Manopera este nedureroasă, dar sensibilitatea dinților este diferită aşa că uneori poate fi neplăcut. În aceste cazuri, o simplă anestezie locală rezolvă problema.

Acumularea de tartru determină inflamarea gingiilor, ceea ce poartă numele de gingivită, care se manifestă prin umflarea, mărirea, înroşirea, modificarea culorii şi sângerarea acestora.

Dacă tartrul persistă perioade mai îndelungate pe dinţi şi, în special în regiunile subgingivale, nu doar gingiile au de suferit, ci chiar şi osul. Acesta, în încercarea de a se proteja de infecţia cauzată de bacterii, se retrage, iar implantarea dinţilor scade. Astfel, aceştia se vor mişca din ce în ce mai tare şi, în cele din urmă, se vor pierde. Acest fenomen poartă numele de boală parodontală (aşa-numita parodontoză) şi este unul dintre cele mai dezastruoase efecte ale tartrului.

Descoperită la timp, această boală parodontală poate fi stopată, iar cauza înlăturată prin igienizări şi detartraje regulate. Se recomandă efectuarea unui detartraj o dată la 6 luni, iar la pacienţii cu implante dentare o dată la 4 luni.

Factori favorizanti pentru depunerea tartrului

Fiecare dintre noi are o dispoziţie aparte în cazul depunerilor de tartru.

  • natura alimentelor pe care le consumăm şi modul în care mestecăm mâncarea.
  • poziţia dinţilor – nu toţi dinţii sunt la fel de afectaţi de depunerile de tartru. Zona internă a dinţilor frontali este cea mai afectată. Asta deoarece periuţa pătrunde mai greu în aceste zone, iar placa bacteriană ajunge să se transforme în tartru.
  • periajul incorect/incomplete – dacă există dinţi înghesuiţi, periajul este de asemenea îngreunat, fiind foarte greu de realizat o igienă corectă. Apariţia tartrului este astfel favorizată, iar curăţarea acestuia este posibilă doar în cadru profesional, de către un medic stomatolog.

Igienizarea corectă previne apariţia tartrului

Igienizarea începe acasă, prin periaj, la care se adaugă mijloace secundare precum folosirea aţei dentare, a apei de gură, realizarea unor duşuri bucale. Aceasta este continuată în cabinetul medical şi presupune detartraj, adică lustruirea suprafeţelor şi curăţarea în profunzime, până la eliminarea tuturor impurităţilor.

Riscurile depunerii tartrului

Dacă tartrul nu este îndepărtat periodic, el afectează şi ţesutul de susţinere a dintelui, nu doar gingia, toate acestea ducând la mobilizări ale dinţilor afectaţi şi, în final, la pierderea lor.

Pacienţii cu depuneri de tartru au în permanenţă un miros fetid la nivelul cavităţii bucale, chiar dacă se spală pe dinţi şi folosesc apă de gură. În plus, există şi un aspect estetic neplăcut, din cauza depozitelor maronii-gălbui, care se observă printre dinţi.

Tartrul este poros, el adunând ca un burete placa bacteriană care se depune în mai multe straturi şi se mineralizează. Astfel, depozitul se măreşte, apasă pe gingie, aceasta se retrage, lăsând dezgolită, de cele mai multe ori, rădăcina dintelui.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete