BLOG

Sensibilitatea dentară vara

2018-07-31T09:04:49+00:0031 iulie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Cauzele sensibilității dentare

Sensibilitatea dentară se caracterizează prin durere a unuia sau mai multor dinți, cauzată de temperaturi ridicate sau scăzute, alimente dulci sau acre, iar uneori chiar și de simpla inspirare a aerului printre dinți. Durerea poate fi acută, apare brusc, și lovește terminația nervoasă a dintelui.

Sensibilitatea dentară apare din cauza retracției țesutului gingival, care nu mai acoperă astfel stratul protector al dintelui. Țesutul gingival protejează rădăcina dintelui, care nu este acoperită de smalț, în rădăcină existând multe canale minuscule ce duc la nervul dintelui. Aceste canale dentare permit senzației de rece, cald, dulce sau amar să ajungă la nervul dintelui tău, transmițând semnale dureroase către creier.

Sensibilitatea dentară se produce îndeosebi vara, atunci când temperaturile ridicate de afară te fac să bei băuturi reci și să mănânci înghețată. Aceste alimente prezintă o dublă amenințare fiind și dulci și reci.

În cazul femeilor însărcinate schimbările hormonale din timpul sarcinii pot provoca sensibilitate dentară.

Primul lucru pe care îl poti face pentru a combate sensibilitatea dentară este să acorzi atenție periajului dinților, care nu trebuie să fie prea viguros pentru că poate cauza țesutului gingival, descoperind rădăcina și sensibilizând-o. Mai mult, un periaj prea viguros, cu o periuță de dinți cu peri duri, poate să afecteze și smalțul dinților, așa că folosește tehnica corectă de periaj și o periuță de dinți cu peri moi.

Elimină produsele de albire a dinților

Produsele destinate albirii dinților (benzile de albire dentară, pasta de dinți) sunt abrazive. Ele care își vor pune amprenta asupra smalțului dinților tăi, așa că, în special vara, este mai bine să le eviți. Nu folosi pastă de dinți dacă aceasta conține printre ingrediente bicarbonat de sodiu sau fosfați, pentru că atacă smalțul dinților.

Nu scrâșni din dinți

Bruxismul sau scrâșnitul din dinți este un obicei ce se produce la nivel subconștient. Acesta face ca gingia să se retragă în timp, lăsând rădăcina dinților descoperită. Folosește o gutieră de protecție pentru bruxism și încearcă să controlezi acest obicei nesănătos.

Acordă atenție alimentației

Pentru a preveni sensibilitatea dentară, este bine să respecți următoarele recomandări:

  • Limitează consumul de alimente acide, băuturi carbogazoase și citrice. Dacă totuși bei băuturi acidulate, folosește un pai pentru a limita contactul cu dinții.
  • De fiecare dată când mănânci alimente acide sau bei accidulat, bea apă sau lapte după aceea, pentru a ajuta la reechilibrarea nivelului de acciditate din cavitatea bucală.
  • Evită să îți periezi dinții imediat ce ai consumat alimente sau băuturi acidulate. Nivelul de aciditate crește și se smalțul dinților este direct afectat fiind susceptibil eroziunii în timpul periajului.
  • Periază dinții de două ori pe zi și folosește ața dentară.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

2019 vine cu implanturi moderne!
IVORY propune implanturile elvețiene TRI garantate pe viață
Află mai multe
Închide
Lansare în București IVORY Victoriei: 1+1 CADOU la igienizare si -20% la implanturi
Detalii
close-image
ChatbotPollForm-DoNotDelete