Importanța unei bune igiene orale cu o periuță de dinți potrivită nu poate fi subestimată de nimeni și asta nu doar datorită sănătății dentare, ci și a stării tale de bine, în general. De altfel, afecțiunile gingivale reprezintă un factor de risc în dezvoltarea unor afecțiuni serioase, cum sunt cele cardiace sau diabetul.

De la o vârstă fragedă, suntem învățați că, dacă ne spălăm pe dinți zilnic, atunci gingiile și dinții noștri își vor păstra sănătatea, însă ce tip de periuță de dinți alegem?

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi cu 20% discount la implanturi

Acum aproape 100 de ani, atunci când primele periuțe cu peri de nailon au fost inventate, nu existau prea multe opțiuni pentru a alege, acum însă situația este diferită; majoritatea magazinelor și farmaciilor oferă o gamă foarte variată de periuțe de dinți, incluzând atât varietăți clasice, cât și electrice.

Iată de ce trebuie să ții cont atunci când alegi periuța de dinți

Indiferent dacă este clasică sau nu, există câteva caracteristici ale periuței de dinți pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când faci alegerea:

Dimensiunea

Cea mai bună periuță de dinți pentru tine este cea care îți oferă un acces facil la întreaga suprafață a dinților tăi, astfel încât să o poți manevra pentru a curăța și zonele greu accesibile și trebuie să aibă un mâner pe care să îl ții în mână fără niciun disconfort.

Tipul de peri

Indiferent că este o periuță clasică sau electrică, vei avea de ales între peri cu duritate medie, fermă sau moi. Medicii dentiști spun că periuța de dinți cu peri moi este alegerea cea mai sigură; în funcție de cât de rezistenți sunt dinții și cât de viguros se execută periajul, o periuță cu peri mai tari ar putea să cauzeze smalțului și gingiilor. Ca să te asiguri că periajul este unul protectiv și sănătos, alege o periuță de dinți cu peri cu vârfuri rotunjite.

Periuța de dinți: clasică sau electrică?

Atât timp cât îți periezi dinții regulat, folosind tehnica corectă de periaj, ar trebui să poți reduce apariția plăcii bacteriene și să îți menții gingiile sănătoase, indiferent dacă folosești o periuță clasică sau electrică, însă iată câteva lucruri pe care să le ai în vedere atunci când alegi între periuța clasică și cea electrică.

Costul

Deși există și periuțe de dinți electrice cu prețuri mai accesibile, în general o periuță de dinți este mult mai costisitoare decât una clasică și, în afară de cheltuiala de achiziție, va trebui să înlocuiești capul acesteia cu rezerve la fel de des cum înlocuiești periuța de dinți clasică; desigur, dacă o periuța de dinți electrică îți asigură o mai bună igienă orală, atunci vei reduce costurile generate de vizitele dese la medicul stomatolog.

Cât de mult îți place

Până la urmă, cea mai bună periuță de dinți pentru tine va fi cea pe care o folosești cu cea mai mare plăcere și deci, minim 2 minute recomandate pentru fiecare folosire. Unora nu le place senzația de vibrația periuței de dinți, altora li se va părea mai ușor să curețe suprafața dinților folosind o periuță de dinți electrică, în special în cazul celor care suferă de artrite și au o mobilitate mai redusă. Anumite periuțe electrice au încorporate un cronometru pentru a te ajuta să îți periezi dinții suficient de mult timp încât periajul să fie și eficient.

Eficacitatea

Numeroase studii științifice s-au axat pe eficacitatea mai sporită a periuței de dinți electrice în îndepărtarea plăcii bacteriene și în prevenirea sau tratarea afecțiunilor gingivale. Rezumatul descoperirilor făcute în cadrul a mai mult de 30 de astfel de studii arată că nu există o diferență de eficacitate între periuța clasică și cea electrică, însă se pare că o periuță de dinți electrică cu peri rotunzi rotativi este mai eficientă decât una clasică.

Periuța de dinți electrică

periuta de dinti electrica

Periajul dentar efectuat cu ajutorul unei periuțe electrice te ajută să cureți eficient dinții și gingiile, astfel încât să ai un zâmbet sănătos. Cum există multe modele, cu diferite funcționalități, alegerea poate fi una dificilă.

Înainte să treci de la periuța clasică la cea electrică sau înainte să înlocuiești periuța electrică veche, este important să știi câteva lucruri despre aceste modele. Periuțele de dinți electrice nu curăță numai dinții, ci și gingiile, obrajii și limba.

Studiile au arătat că modelele care se rotesc la 360 de grade au mai multă eficiență, pentru că oferă o curățare mai bună a cavității bucale, ceea ce înseamnă că scade riscul apariției cariilor.

Periuță de dinți cu cronometru

Ca să te asiguri că acorzi timpul necesar unui periaj corect, există periuțe de dinți care au cronometru. Medicii stomatologi recomandă ca periajul să dureze minimum două minute, ca să fie eficient. Unele modele te alertează după ce trec 30 de secunde de periaj, ca să nu insiști prea mult asupra unor dinți și prea puțin pentru alții.

Unele modele au indicator de presiune, ceea ce înseamnă că te vor avertiza în momentul în care periajul este prea apăsa și îți poate răni gingiile. De asemenea, acest senzor protejează și smalțul dinților.

Poți opta pentru periuțe de dinți electrice cu programe de periaj

Există periuțe electrice care au mai multe programe de periaj, adaptate nevoilor tale. Astfel, unele sunt concepute pentru dinți sensibili, în timp ce altele pot oferi  o curățare în profunzime. Există și periuțe cu vibrații sonice, foarte eficiente pentru îndepărtarea plăcii bacteriene.

Cu baterie sau cu acumulator?

Periuțele de dinți electrice pot fi cu baterie sau cu acumulator. Cele cu baterie necesită schimbarea acestora când se descarcă, în timp ce periuțele care au acumulator se încarcă, nu trebuie să cumperi baterii.

Dacă te temi de zgomotul pe care îl poate face periuța de dinți, află că există modele care au un nivel de zgomot redus.

Există modele destinate nu numai adulților, cât și pentru copii. Cele pentru copii sunt mai mici, au culori atractive și au peri moi, astfel încât să nu afecteze gingiile.

Cât de eficientă este o periuță de dinți electrică?

Periajul manual corect poate oferi o curățare a dinților excelentă, dar cei mai mulți utilizatori ai unei periuțe de dinți clasice folosesc prea multă presiune și mișcări limitate. Avantajul evident al unei periuțe de dinți electrice este modul în care ușurează curățarea gurii, pentru că necesită mai puține mișcări.

Periuța de dinți Curaprox Hidrosonică aduce însă și alte beneficii pentru igiena orală:

Curățarea corectă și a zonelor sensibile

Cu un motor puternic care produce până la 42.000 de valuri hidrosonice într-un singur minut, periuțele de dinți electrice cu sistem hidrosonic asigură o curățare în profunzime a dinților și gingiilor, inclusiv a zonelor foarte sensibile.

Un avantaj important al periuței Curaprox este diametrul mai mic al filamentelor, de numai 0,152mm, față de 2mm, grosimea medie a altor periuțe de dinți electrice. Înlocuirea filamentelor de nylon cu cele Curen, tehnologie nou-dezvoltată, asigură o penetrare mai eficientă în spațiile înguste dintre dinți.

Dacă porți aparat dentar, la alegerea unei periuțe electrice este esențial să cauți în primul rând calitatea, care se traduce printr-un periaj lipsit de probleme. Apoi, perii trebuie să fie întotdeauna moi, pentru a nu leza nici aparatul, nici dinții în timpul periajului, cât și pentru a evita agățarea lor în brackeți. De asemenea, capul periuței de dinți electrice va trebui schimbat mai des atunci când porți aparat dentar, din cauza uzurii favorizate de contactul cu cel din urmă, fapt care se traduce prin necesitatea unor investiții financiare suplimentare pe termen lung.

Igienă excelentă și pentru lucrările dentare

Dezvoltate de profesioniști în stomatologie, periuțele de dinți cu sistem hidrosonic oferă și o mobilitate a capului la 45 de grade, pentru acces complet. Pot fi utilizate pentru a menține o igienă exemplară și atunci când utilizezi implanturi și aparate dentare sau la scurt timp după lucrări dentare complexe.

Moduri diferite de periaj

Motorul puternic al unei periuțe de dinți cu sistem hidrosonic poate fi utilizat la 3 setări separate: de la intens, pentru eliminarea corectă a bacteriilor de pe smalțul dentar, până la un mod special pentru zonele sensibile și unul de masaj pentru gingii.

Periuța de dinți clasică

periute de dinti colorate

Alternative

Odată cu evoluțiile tot mai spectaculoase în chimia pastei de dinți, interesul pieței s-a mutat spre soluții noi în aria periuțelor de dinți. În aproximativ ultimele două decenii, firmele producătoare s-au axat pe două soluții de bază:

 • Optimizarea ergonomiei periuței. S-au căutat soluții tot mai variate, atât în ce privește materialele ce intră în compoziția periuței, cât și a unghiului de înclinație, elasticității și adaptabilității materialului pentru a obține o eficiență cât mai mare în timpul periajului dentar.
 • Periuțele electrice. Ideea din spatele acestora este că mișcările insesizabile sau sesizabile ale periuțelor de dinți electrice atacă placa bacteriană mai acut și oferă o curățare de ansamblu și interdentală superioară periajului clasic.

Cu toate acestea, soluții noi apar. Ele sunt axate fie pe o nișă specială, fie comportă variante alternative novatoare la modul tradițional de periaj. Iată o listă cu câteva idei interesante:

 1. soladeySOLADEY. Periuța solară Soladey are avantajul că nu necesită pastă de dinți. Sub acțiunea luminii, dioxidul de titan din periuță eliberează electroni ce atacă ionii de hidrogen din placa dentară, spărgând-o. Ideea este cu atât mai interesantă cu cât chestionează primatul chimic al pastelor de dinți cu care ne-am obișnuit.
 2. dewsDEWS. Această periuță cu greutate suplimentară în baza cozii este concepută pentru a ține capul de periaj departe de orice sursă de contaminare. Așezată în poziție verticală, ea rămâne în echilibru ca o păpușă rusească.
 3. OHSO. Gândită ca alternativă la periuțele de voiaj de pe piață, Ohso integrează pasta în coadă. De fiecare dată când aveți nevoie să o folosiți, tot ce trebuie să faceți este să eliberați o cantitate mică de pastă apăsând un buton.
 4. BRUSH & RINSE. Cu această periuță nu mai aveți nevoie de pahar pentru clătirea gurii. Spatele capului de periaj este conceput în așa fel încât redirecționează apa de la robinet, pentru o clătire ușoară.
 5. girospongeGIRO SPONGE. Conceptul presupune înlocuirea capului clasic cu un cap cu burete, pentru a reduce disconfortul din timpul periajului.

Oricare ar fi gusturile dumneavoastră, este bine să consultați medicul stomatolog înainte de a decide să folosiți concepte novatoare în igiena dentară.

Periuțele de dinți interdentare

Cu o importanță mult mai mare decât poate părea la prima vedere, periuța interdentară (sau interproximală) poate fi responsabilă pentru diminuarea sau anularea multor probleme stomatologice. Folosind astfel de periuțe, veți observa că spațiile de care sunt responsabile vor deveni mai curate. Efectele utilizării lor sunt, din această cauză, atât de scurtă, cât și de lungă durată. Iată-le pe cele mai importante:

 • Reducerea semnificativă a cariilor interdentare prin curățarea acestor suprafețe de resturi de mâncare, zaharuri și, implicit, prin reducerea acidității locale. Folosite în combinație cu ața dentară, sunt și mai eficiente.
 • Creșterea calității respirației și reducerea halenei, de multe ori cauzată de astfel de spații necurățate corespunzător.
 • Un mai bun control general asupra igienei cavității bucale și a locurilor greu de ajuns cu periuța clasică și chiar cu ața dentară.

Recomandări

În principiu, periuțele interdentare sunt recomandate persoanelor cu spații mari între dinți și persoanelor ce poartă proteze sau punți. Cu toate acestea, oferta este suficient de variată ca să puteți găsi periuța interdentară care să vi se potrivească.

Tipuri de periuțe interdentare

Marea majoritate a acestora se bazează pe mai multe principii comune: capul de periere poate fi schimbat după mai multe folosiri, forma ergonomică a cozii, forma capului, materialele împrumutate din industria periuțelor de dinți clasice, etc. Iată cele mai comune opțiuni, pe care le puteți găsi atât în farmacii, cât și în supermarketuri:

 • Cu coadă clasică, sau de ținut între degete. Cea dintâi este recomandată pentru igiena normală, zilnică, în timp ce cea de a doua este concepută pentru locurile cu adevărat greu accesibile, cum sunt cele de la capătul unei proteze, sau regiunile molarilor.
 • Cu capul cilindric sau conic. Alegerea ar trebui să ia în considerare în principal forma dentiției dumneavoastră. Oricare ar fi varianta aleasă, nu forțați mai mult decât permite spațiul în mod natural.
 • Periuțele conice proximale sunt concepute pentru a curăța suplimentar spațiile dentare din apropierea gingiilor pentru a reduce și mai mult posibilitatea formării tartrului. Utilizarea acestor periuțe trebuie să fie blândă și extrem de atentă, altfel puteți afecta starea gingiilor dumneavoastră.
 • Cu coadă flexibilă, pentru control maxim.
 • Cu efect de albire, aromate, etc.

Periuțe de dinți din carton

periute de dinti din lemn

Conform Dental Tribune International, un producător german (Zahoransky Group, renumit pentru producția de periuțe de dinți, periuțe interdentale și periuțe de mascara, din 1902) a dezvoltat o linie de periuțe de dinți ecologice, fabricate din carton. Acestea urmează să fie prezentate pentru prima oară pe piață în cadrul InterBrush—o expoziție cu vânzare care are loc în frumosul oraș Freiburg din Germania, anul acesta, în mai.

Periuțe ecologice

Numărul de produse de unică folosință pentru igiena și îngrijirea dentară (și din mediul medical în general) este foarte mare. Înlocuirea tuturor produselor de plastic sau din materiale similare cu produse ecologice ar reprezenta o realizare remarcabilă. Producătorul german a anunțat că publicul țintă pentru periuța de carton nu se limitează la sistemele hoteliere și cabinetele stomatologice, ci produsul se va adresa inclusiv utilizatorilor individuali, pentru uzul zilnic, acasă. Dacă periuțele obișnuite trebuie schimbate la aproximativ 2 luni pentru rezultate optime și din motive de igienă, puteți acum încerca aceste periuțe de unică folosință; reciclabile în întregime, biodegradabile și ecologice, aceste periuțe vor avea cu siguranță o mulțime de admiratori.

Ideea în sine de periuță naturală are o istorie destul de veche. Mai are cineva periuță de dinți cu păr natural și mâner de lemn? Cei mai tineri pacienți probabil că nici nu au văzut vreodată una. Unii cumpărători reușesc să-și procure periuțe de dinți din bambus, însă acestea nu se găsesc în mod obișnuit la supermarket.

O soluție simplă cu o implementare ieftină

Folosirea de materii prime naturale este acum tot mai populară. În plus, tehnologia bazată pe turnare în formă dezvoltată de producătorul german după modelul procesului de fabricare a creioanelor colorate, pare să fie deosebit de eficientă în ceea ce privește costurile.

Periuțe cu design deosebit

În comparație cu realizările și nivelul de dezvoltare din stomatologia modernă, această invenție pare relativ simplistă. Totuși, din punctul de vedere al designerului, cât și al utilizatorului cu simț de responsabilitate față de mediu, periuța din carton este idee deosebită și o sursă de inspirație. În designul experimental al ultimilor ani au apărut diverse întrebuințări neașteptate ale cartonului: mobilier pentru copii, jucării, mobilier de birou, sculpturi și diverse alte obiecte de artă sau obiecte funcționale care explorează posibilitățile nenumărate și nebănuite ale acestui material banal.

Aceste periuțe nu vor avea aspectul obișnuit al periuțelor din plastic + baterie pe care le cumpărăm în mod obișnuit de la cel mai apropiat magazin: așteptați-vă la o culoare frumoasă, similară cu a lemnului de cedru și a lemnului de pin.

Cum îți periezi corect dinții?

Sănătatea cavității bucale, a gingiilor și a dinților este influențată de igiena orală corectă; știm din copilărie că este indicat să periem dinții de trei ori pe zi, după mesele principale, însă nu doar frecvența este importantă atunci când vorbim despre periajul dinților.

Iată ce trebuie să știi despre cum să îți periezi corect dinții, pentru a evita afecțiuni neplăcute și a avea un zâmbet sănătos:

Tehnica de periaj

Un periaj corect al dinților trebuie să dureze minim 2 minute, așa că folosește un cronometru dacă este nevoie; folosește mișcări scurte ale încheieturii mâinii, ușoare, periază cu atenție linia gingivală, precum și zona din jurul plombelor și a altor lucrări dentare și asigură-te că periezi și zonele greu accesibile.

Curăță fiecare secțiune după cum urmează:

Curăță suprafețele exterioare și interioare ale dinților de sus, apoi a celor de jos, înclinând periuța la un unghi de 45 de grade, folosind mișcări de “du-te-vino” și mișcări circulare, de la gingie spre dinte.
Curăță limba ușor, din spate spre față, pentru a înlătura bacteriile și a reîmprospăta respirația.

Tipul de perie folosit

Dentiștii recomandă folosirea unei periuțe de dinți cu peri de duritate medie, adecvată ca mărime gurii tale; perii prea tari și periajul brutal pot deteriora smalțul dinților și pot provoca leziuni gingivale. Periuța de dinți electrică este o foarte bună opțiune pentru cei ce au o mobilitate redusă a încheieturii mâinilor, eficiența periajului fiind influențată de tehnica folosită.

Periuța de dinți trebuie înlocuită la fiecare 3 luni sau de fiecare dată când apar semne de uzură. De asemenea, este recomandată înlocuirea periuței de dinți după o răceala, deoarece perii pot colecta germeni care te pot reîmbolnăvi.

Periajul interdentar

Periajul interdentar devine un obicei tot mai popular pentru cei care vor să-și păstreze sănătarea orală cât mai mult timp. Avantajele acestor periuțe sunt numeroase, dar utilizarea lor nu înlocuiește complet periajul cu unelte clasice. Funcționalitatea periuțelor de dinți interproximale se bazează în mare măsură pe perii foarte fini, capabili să se îndoaie în spațiile strâmte.

Zonele dintre dinți și marginea gingiei au nevoie de mai multă atenție, iar o periuță de dinți interdentară asigură eliminarea plăcii tocmai în aceste zone problematice, de unde pornesc de multe ori cariile. Periuțele de dinți interproximale asigură astfel o igienă dentară corectă.

Curățarea spațiilor mici dintre dinți

Eliminarea resturilor de mâncare din spațiile interdentare reduce riscul apariție cariilor. Același scop îl are și utilizarea aței dentare, însă periuțele interdentare au un efect mai puternic. Pentru a asigura cea mai bună curățare, cele două soluții pot fi utilizate împreună.

Curățarea marginilor gingiilor

Placa se poate forma și la marginea gingiilor, iar periuțele interdentare asigură o igienă mai bună a acestei zone. Perii fini ale acestor periuțe de dinți speciale asigură o curățare eficientă fără presiunea necesară în cazul periajului obișnuit. Sănătatea gingiilor este foarte importantă, iar folosirea periuțelor interdentare poate contribui semnificativ la prevenirea a numeroase probleme care afectează apoi și dinții.

Îmbunătățirea generală a sănătății orale

Atunci când utilizezi o periuță interdentară de calitate, și riscul de halenă este mai redus. Eliminarea resturilor de mâncare menține pH-ul din cavitatea bucală în limite bune, evitând aciditatea excesivă. Secretul unei periuțe interdentare ține însă de modul în care poate “umple” complet spațiile mici în care este introdusă, curățând astfel mai bine.

Periuțele interdentare Curaprox

Produse dintr-un aliaj special utilizat în producția firelor pentru suturi chirurgicale, periuțele interproximale Curaprox asigură cel mai bine un periaj eficient. Avantajul principal este elasticitatea acestora, dar și durabilitatea este crescută.

Disponibile în diferite variante, pentru nevoile dentare specifice, periuțele interdentare Curaprox oferă toate beneficiile unui produs profesional de curățare a dinților, pentru o igienă orală cât mai bună.

Pasta de dinți

Este important să folosești o pastă de dinți adecvată pentru problemele și afecțiunile dinților tăi, o gamă largă fiind disponibilă în comerț, destinată albirii dinților, împotriva formării tartrului, pentru dinți sensibili, pentru prevenirea cariilor. Cel mai important criteriu atunci când alegi pasta de dinți ar trebui să fie cantitatea de fluor conținută, deoarece fluorul este cel care ajută la remineralizarea dinților și la prevenirea cariilor. Cantitatea de pastă de dinți folosită trebuie să fie de mărimea unui bob de năut, o cantitate mai mare de pastă de dinți nu înseamnă o igienă mai bună a cavității bucale.

Ața dentară

Ața dentară se folosește după periajul dinților, ajutând la îndepărtarea resturilor de mâncare și la îndepărtarea bacteriilor dintre gingie și dinte, ea îndepărtând o mare parte din placa bacteriană; se recomandă folosirea aței dentare o dată pe zi.

Apa de gură

Apa de gura nu are rolul de a înlocui un periaj corect și temeinic al dinților, însă ajută la igienizarea locurilor greu accesibile și previne halitoza; ea trebuie folosită întotdeauna după periajul dinților.

Lucruri neștiute despre periuțele de dinți

Primele periuțe de dinți erau făcute din peri de porc (de exemplu în China Antică) sau erau niște crenguțe de copac, ronțăite la unul dintre capete, căpătând astfel forma unui creion cu mai mulți peri la capăt, numai bun pentru a curăța spațiile dintre dinți (acum 3500 de ani, în cazul babilonienilor și egiptenilor).

De la acele vremuri de demult, periuțele de dinți au evoluat și au apărut modele tot mai sofisticate. Însă, dincolo de utilitatea periuțelor de dinți, de modelele și de felul lor, există și lucruri haioase și curiozități despre acestea.

Periuța de dinți, invenția numărul 1

De exemplu, în anul 2003 periuța de dinți a fost declarată, în Statele Unite ale Americii, invenția numărul 1 fără de care oamenii nu ar putea să trăiască. Astfel, periuța de dinți a bătut invenții precum telefoanele inteligente și mașinile.

Alt lucru interesant despre periuțele de dinți, descoperit în urma unui sondaj realizat în Marea Britanie: un procent de 24% de persoane dintre cele chestionate au recunoscut că și-ar împărți periuța de dinți cu partenerul de viață. Mai mult decât atât, sondajul a scos la iveală cu 18% dintre cei chestionați și-ar împărți periuța cu copiii, 8% cu un prieten, iar 6% cu o celebritate.

Altă curiozitate legată de folosirea periuțelor de dinți: una din cinci persoane nu își mai aduce aminte care a fost ultima dată când a schimbat periuța de dinți.

Periuțe de dinți din păr de cal

Știai că în anul 1958 chinezii utilizau părul de cal pentru confecționarea periuțelor de dinți?

În anul 1870 William Addis, a fondat, în Marea Britanie, prima firmă care producea periuțe de dinți din oscioare și păr de vacă.

Cele mai populare periuțe dentare, albastre

Știai că oamenii folosesc cel mai des periuțe de dinți de culoare albastră? Pe locul doi se află periuțele de dinți de culoare roșie. Tu ce culoare preferi?

Istoria periuței dentare

Istoria periuței de dinți se pierde în negura timpului. Înainte ca obiectul de igienă dentară pe care îl utilizăm astăzi să ia ființă, au existat alte instrumente pe care strămoșii noștri le-au folosit extensiv pentru a-și îngriji dantura. De la primele instrumente rudimentare până la periuțele performante actuale, omenirea a testat diferite variante, evoluând constant.

Instrumentele de igienă dentară au o istorie ce datează de peste 4000 de ani. Printre primele asemenea instrumente au fost bețișoarele din lemn care aveau unul dintre capete franjurat, pentru periajul dentar, în timp ce al doilea capăt era ascuțit și folosit ca scobitoare. Cele mai vechi astfel de bețișoare datează din Babilon, din 3500 î.e.n., și au fost menționate în documente din China antică, din 1600 î.e.n.

Asemenea instrumente de igienă dentară par să fi folosit și vechii greci și romani, în timp ce, în lumea islamică, bețisorul din lemn purta numele de Miswak, iar utilizarea sa era recomandată de 5 ori pe zi, înaintea rugăciunilor, fiind considerată o dovadă de pietate. Miswak a fost folosit de musulmani începând cu secolul al 7-lea î.e.n.

Bețișorului din lemn i-a urmat o periuță similară celei folosite astăzi, cu peri obținuți de la porcii domesticiți din zonele reci ale Siberiei și Chinei de Nord, atașați de un bețișor de bambus sau de un os. Folosită inițial în China, această periuță a ajuns pe teritoriul Europei în secolul al 17-lea, europenii importând masiv aceste instrumente de igienă dentară până la jumătatea secolului trecut.

Cu toate acestea, se apreciază că producția în masă a periuțelor de dinți pe teritoriul european a debutat la finele secolului al 18-lea, în 1780, sub semnătura lui William Addis. Încet, dar sigur, periuța de dinți a câștigat tot mai mult teren, astfel că, în 1840, Anglia, Franța și Germania se lăudau deja cu producții în masă de periuțe de dinți.

Periuțele de dinți cu fibre din materiale sintetice au fost introduse în 1938, în timp ce prima periuță de dinți electrică a văzut lumina zilei în Elveția, în 1954. În 1987, apare și prima periuță electrică rotativă.

În prezent, există o varietate de modele de periuțe de dinți – cu mâner drept sau curbat, cu peri mai lungi sau mai scurți, mai duri sau mai moi, în forme adaptate utilizării celor mici -, concepute să satisfacă necesitățile unei diversități de pacienți, cu probleme stomatologice specifice.

Mituri despre periuța de dinți

Periuța de dinți este principala ta armă împotriva cariilor și a altor afecțiuni stomatologice. Dincolo de vizitele regulate la stomatolog și de detartrajul periodic pe care trebuie sa îl faci cel puțin o dată pe an, periuța are cel mai important rol în îngrijirea corectă a dinților și ]n protejarea acestora de afecțiuni. Pe lângă faptul că multe persoane nu știu să o utilizeze corect în timpul periajului, există și câteva mituri despre periuță care le pot afecta serios sănătatea dinților!

Poți împrumuta în siguranță periuța de dinți persoanelor apropiate

igiena orala in familie

Indiferent de cât de bine cunoști persoana cu care  te gândești să “împarți” periuța de dinți, este un obicei periculos, care poate duce la apariția numeroaselor infecții și boli nu doar stomatologice, ci și de altă natură, mult mai grave.  Pe lângă bacteriile pe care le poți prelua de pe periuța de dinți a altei persoane, care cresc riscul de carii și afecțiuni gingivale, există și riscul de infectare cu virusuri gripale, herpetice sau chiar hepatice.

Membrii familiei împart tot felul de lucruri; este un obicei des întâlnit ca membrii familiei să împartă paharul periuțelor de dinți: acest fapt reprezintă o modalitate simplă de a răspândi germenii printre ceilalți. Pentru a gestiona această problemă, trebuie să luați câteva măsuri preventive fără a avea prejudecata că, dacă nu împărțiți anumite lucruri legate de igiena personală înseamnă că vă izolați de restul familiei.

Sugestii:

 • Izolați periuța de dinți oricât de sănătos/sănătoasă ați fi în prezent. Este mai bine să fiți precauți decât să vă pară rău. Nu are sens să riscați să vă îmbolnăviți pe dumneavoastră sau un alt membru al familiei doar pentru a vă bucura că împărțiți același pahar al periuțelor de dinți cu cei pe care îi iubiți.
 • Curățați-vă periuța de dinți. Părinții cu copii mici au uneori kituri de sterilizare sau aparate similare ce pot fi folosite periodic pentru a steriliza toate periuțele familiei. Dacă nu aveți un asemenea aparat, folosiți cuptorul cu microunde (30 de secunde sunt suficiente, dar trebuie să verificați dacă periuțele sunt compatibile cu un asemenea proces).
 • Înlocuiți periuța. După un episod grav de gripă, este recomandată să vă înlocuiți periuța sau capul de periuță (dacă folosiți periuțe electrice), pentru a reduce incidența bacteriană.

De asemenea, se poate să nu fie o idee bună să împărțiți pasta de dinți cu membrii familiei, din mai multe motive:

 • Pastele de dinți nu au același scop de la un caz la altul. Un singur tub s-ar putea să nu acopere nevoile fiecărui membru al familiei.
 • Copiii tind să folosească incorect pasta de dinți, lăsând tubul murdar timp îndelungat. Amestecând lucrurile și mai mult s-ar dovedi contraintuitiv.
 • Când folosiți aceeași pastă de dinți, riscați să transmiteți germeni de la unul la altul.
 • Folosind aceeași pastă de dinți, vă limitați opțiunile cu privire la aromele la care aveți acces.

Unii oameni de știință pretind că până și folosirea aceluiași tub de pastă de dinți poate duce la răspândirea germenilor și a bacteriilor. Cu toate că această ipoteză este chestionată de alții, pacienții ar trebui să ia acest fapt în calcul atunci când se știe că un membru al familiei are gripă sau o altă boală contagioasă.

Periuța cu capul mare este mai bună

Există o prejudecată conform căreia cu cât capul periuței este mai mare, cu atât curăță mai bine dinții.  Există însă avantaje și dezavantaje ale acesteia: deși acoperă o suprafața mai mare a dintelui în timpul igienizării dentare, periuța cu capul mare nu reușește să pătrundă la fel de bine  în zonele înguste, greu accesibile dintre dinți precum cea cu capul mai mic. Chiar dacă o periuță cu capăt mic îți va solicita mai mult timp pentru un periaj complet, are un acces mai ușor în în spațiile mici dintre dinți, ajutându-te astfel să previi mai bine cariile și afecțiunile gingivale.

Periuța electrică este mai bună decât cea manuală

Periuța electrică este la fel de eficace în curățarea dinților precum cea manuală, alegerea uneia sau alteia fiind la latitudinea fiecărei persoane în parte.

Periuța de dinți se schimbă o dată sau de două ori pe an

Este un mit periculos, care te poate expune inutil la numeroase carii și probleme dentare. În realitate, periuța trebuie schimbată o dată la trei luni, ceea ce înseamnă cam de patru ori pe an.

Capetele periuței electrice nu trebuie schimbate

La achiziționare, periuțele electrice vin adesea însoțite de mai multe capete, care trebuie schimbate la intervalele recomandate de stomatologi – o dată la trei luni. În cazul în care nu ai beneficiat de aceste capete suplimentare, cumpără-le separat din magazine de specialitate.