Tipuri de implanturi dentare

2018-06-07T10:52:58+00:007 iunie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Implanturile se împart în funcție de forma lor, de materialul lor sau de tehnica de implantare sau poziționare în maxilar.

În funcție de scopul și condițiile anatomice din maxilar, medicul dentist selectează implantul adecvat și tehnica de implantare corespunzătoare pentru fiecare pacient în parte.

Forme de implanturi

Implanturile cu șurub – sunt cel mai frecvent utilizate. Există două tipuri diferite de implanturi cu șurub: implanturile cu filet, care pot fi înșurubate direct în os sau cele care pot fi cimentate. Pentru implanturile filetate cu șuruburi normale, trebuie făcută o gaură în cavitatea maxilarului, în care implantul este apoi înșurubat.

Implanturile cilindru cav – forma unui cilindru tubular mărește zona de contact, astfel încât cantitatea de os din cilindru este slab perfuzată și, prin urmare, forma cilindrică nu oferă avantaje.

Implanturile lama – în trecut, implanturile în formă de frunze (numite și implanturi de extensie) erau des utilizate. Ele erau introduse într-un slot de-a lungul maxilarului. Din cauza stabilității precare, această formă de implant nu mai este folosită astăzi.

Implanturile disc – implanturile de disc aparțin implanturilor bazale (implanturi osseointegrate bazale). Ele au forma unui disc și sunt utilizate atunci când osul maxilarului a scăzut, iar un implant normal cu șurub nu mai poate oferi suficient suport. Aceste implanturi sunt totuși rareori utilizate.

Materiale de implant dentar

Implanturile dentare trebuie atașate ferm la osul și țesutul înconjurător. Osul permite doar câteva materiale, importantă fiind compatibilitatea foarte bună, așa-numita biocompatibilitate.

Implanturile dentare pot fi clasificate în funcție de materialul utilizat astfel:

Implanturile ceramice – cresc foarte bine în oase și sunt bine tolerate. Cu toate acestea, deoarece materialele ceramice sunt relativ fragile, au apărut frecvent fracturi. Din acest motiv, implanturile ceramice nu mai sunt folosite astăzi.

Implanturile de titan – sunt de departe cele mai utilizate. Titanul pur are o biocompatibilitate foarte bună și nu provoacă reacții de intoleranță sau alergii. De asemenea, titanul este capabil să formeze o conexiune fermă cu clavicula prin structura sa de suprafață.

Implanturile realizate din oxid de zirconiu – un material modern, care este unul dintre materialele ceramice de înaltă performanță. Zirconia (inclusiv oxidul de zirconiu) este un material foarte stabil, non-metalic, utilizat la fabricarea coroanelor dentare și a altor proteze dentare. Cu toate acestea, acest tip de implant rămâne în prezent un tratament opțional pentru implanturi dentare.

Implanturi dintr-o singura piesă – un implant standard, cel sub formă de șurub, este încorporat în os și preia funcția rădăcinii dintelui. O piesă de legătură (un pivot) asigură ancorarea stabilă a dinților artificiali (suprastructura) de pe implant. În cele mai multe cazuri, cele două piese sunt separate una de cealaltă, dar pot fi de asemenea fabricate dintr-o singură bucată (implant dintr-o singură bucată). Acestea combină corpul implantului și piesa de legătură (pivotul) într-una. Ca rezultat, capul implantului iese din gingie după implantare în timpul fazei de vindecare. Încărcarea prematură a implantului nu poate fi întotdeauna evitată. Acest lucru poate duce la limitări ale procesului de vindecare sau integrare in os. Prin urmare, Aceste implanturi sunt mai puțin utilizate.

Implanturi dentare din două piese – sunt implanturi dentare compozite în care implantul și pivotul sunt separate.
Acestea oferă o mai mare flexibilitate și, prin urmare, sunt folosite mai frecvent decât implanturile dintr-o singură bucată. Ele sunt foarte variabile, deoarece sunt posibile diferite combinații de implanturi și conectori, astfel încât să poată fi atașată o varietate de suprastructuri.

În implanturile din două părți, implantul cu șurub este introdus mai întâi în maxilar și se vindecă sub gingii, ceea ce oferă protecție împotriva stresului mecanic și a colonizării bacteriene. Numai după vindecare, suprastructura este ancorată, astfel încât conectarea implantului cu țesutul osos să nu fie afectată în timpul fazei de vindecare.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete