Sfaturi pentru dinți sănătoși

2018-07-09T21:14:05+00:0015 iunie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Periați-vă dinții cel puțin de două ori pe zi

Spălați-vă pe dinți dimineața și seara, dar nu imediat după mese, ci doar după o jumătate de oră.

Evitați zahărul

Renunță la zahăr în cafea, ceai și orice gustări dulci! Cu fiecare masă, acizii apar în gură ca un produs secundar al descompunerii carbohidraților. Procesul de neutralizare poate fi accelerat prin perierea dinților sau cu ajutorul unei gume de mestecat. În acest mod este stimulată și salivarea.

Consumat constant, zahărul aduce un nivel tot mai mare de aciditate în gură, dezvoltarea cariilor dentare fiind inevitabilă pe termen lung! Prin urmare, aportul alimentar de zahăr trebuie să fie serios limitat.

Dieta nutritivă și variată face minuni

Fructele și legumele conțin multe fibre care contribuie în mod natural la curățarea mecanică a dinților în timpul mesticației. Pe de altă parte, alimentele cu conținut ridicat de zahăr ar trebui evitate cât mai des posibil. Chiar și fără adaos de zahăr, conținutul de carbohidrați al alimentelor noastre este aproape întotdeauna suficient de ridicat. Nu este necesară o renunțare totală, desigur, ci o utilizare conștientă a acestor alimente: ciocolata, batoanele de ciocolată, dulciurile sunt mici bombe de zahăr, care pur și simplu nu ar trebui să explodeze în gură în mod constant.

Înmulțirea mineralelor

Pentru un smalț dentar rezistent, corpul are nevoie de câteva minerale, în special de calciu. Importanți furnizori de calciu sunt produsele lactate, legumele verzi și apa minerală. În contrast, avem cârnații, carnea, ciocolata și alcoolul, așa-numiți “hoți de calciu”.

Înlocuiți zahărul cu xilitol (zahăr din mesteacăn) sau cu alți îndulcitori

Acest tip de zahăr nu este metabolizat de către bacteriile din gură, prevenind astfel formarea de acizi. Conform numeroaselor studii, administrarea regulată de xilitol ajută la prevenirea dezintegrării dinților. Din acest motiv, pasta de dinți poate conține xilitol.

Nu utilizați o periuță de dinți prea tare!

Prea multă presiune va deteriora smalțul, în special zona sensibilă a gingiilor, ducând la gingivită și declinul gingiilor (parodontită).

Periuța de dinți moale (soft) curăță eficient și oferă un masaj de stimulare a gingiilor fără a le deteriora. Deși periuțele de dinți electrice sunt ajutoare utile, ele sunt adesea folosite în mod abuziv. Prea multă presiune conduce la aceleași probleme ca și o periuță de dinți manuală prea tare. Desigur, tehnica de periere potrivită joacă un rol important, fiind preferabile mișcările circulare.

Guma de mestecat

Atunci când nu este posibilă utilizarea periuței de dinți folosiți guma de mestecat.Chiar dacă nu este un înlocuitor pentru pastele de dinți, aceasta ajută la neutralizarea rapidă a acizilor din gură.

Apa de gură

Apa de gură pe bază de bicarbonat de sodiu previne cariile și menține respirația proaspătă.

Perierea interdentară

Folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi.
Ca alternativă la folosirea aței dentare, există periile interdentare.

Îndepărtarea bacteriilor de la nivelul limbii

După periaj, multe dintre bacteriile dăunătoare ale dinților, care sunt responsabile pentru respirația urât mirositoare, rămân pe limbă. Remediați cu o “răzătoare” a limbii: o lingură obișnuită, cu mișcări din spatele limbii în față, după perierea dinților.

Gargara cu ulei

O altă modalitate de a contribui în mod natural la sănătatea dentară și la igiena orală este prin așa-numita „gargară de ulei”. Puteti folosi ulei de nucă de cocos, ulei de susan sau ulei de măsline. Avesta se păstrează în gură timp de până la 20 de minute și trasă prin dinți. Uleiul adună bacteriile și toxinele care se colectează între dinți și sunt greu de îndepărtat.

Consultația la stomatolog

Doar prin vizita regulată la dentist daunele existente pot fi detectate și eliminate. Când ai fost ultima oară la un cabinet stomatologic?

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete