Demineralizarea dinților la copii

2018-05-07T12:22:42+00:001 iunie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Există mai puține minerale în dinții cu aceste afecțiuni decât în dinții sănătoși, concentrațiile de calciu și fosfat fiind mai scăzute. Aceste porozități cauzează carii mult mai rapid.

Studiile arată că aproximativ zece la sută dintre copii suferă de demineralizare a dinților, cinci la sută în formă severă, asociată cu hipersensibilitate semnificativă.

Cauze neclare

Cauzele demineralizării dinților sunt încă neclare. De exemplu, în timpul sarcinii există probleme care perturbă procesul de dezvoltare a dinților. Un deficit de oxigen la sau după naștere poate fi o posibilă cauză, susțin medicii. La fel și dacă au fost suspectate evenimente în perioada de început a sarcinii cum ar fi – infecții cu febră, consumul de antibiotice, boli ale tractului respirator și dioxină în laptele matern. Vorbim despre un amestec de factori diferiți și, atâta timp cât cauza nu este clară, prevenirea rămâne, de asemenea, greu de gestionat.

Metode de tratament

Descoperită devreme, afecțiunea se poate trata prin sigilarea dinților, coroanele fiind folosite în cazurile mai dificile. În cazuri foarte grave, medicii trebuie să decidă dacă dintele merită conservat pe termen lung sau nu.

De reținut: toți cei 20 de dinți deciduați ai unui copil sunt deja creați în jurul săptămânii a 8-a până la a 10-a de sarcină, chiar dacă embrionul are doar doi până la trei centimetri înălțime. De la nașterea bebelușului trec cca. șase luni până la momentul apariției primilor dințisori.

Ce sunt cariile dentare?

Smalțul și dentina sunt distruse de produsele metabolice ale bacteriilor Streptococcus sobrinus și Streptococcus mutans. Bacteriile se deplasează pe suprafața dintelui, pe care o deteriorează pe termen lung.

Bacteriile se hrănesc cu zahăr și carbohidrați. Bacteriile „mănâncă” placa depusă și apoi elimină diferite substanțe care atacă smalțul. Un anumit număr de astfel de bacterii trăiesc în fiecare cavitate orală, fără a cauza leziuni ale dinților. Ele devin periculoase când se înmulțesc. Demineralizarea inițială este o etapă preliminară a cariilor dentare.

Tipuri de carii:

  • Caria inițială: Stratul exterior este demineralizat. Dinții au pete albe mici. În acest stadiu, cu o alimentație corectă și paste de dinți cu fluor, dezvoltarea cariilor poate fi oprită.
  • Dentina este infestată. În această faza, apare o durere palpabilă. Gaura, de obicei, maro-negru la culoare, este vizibilă cu ochiul liber. Partea afectată a dintelui trebuie îndepărtată astfel încât degradarea să fie oprită. Dintele este acum plombat.
  • Carii profunde: Degradarea este profundă, doua treimi din dinte fiind afectat. Durerea de dinți este puternică. În această etapă, cariile pot fi înlăturate. Inflamația este contracarată cu umpluturi inhibitoare de bacterii.
  • Dentina este complet permeată de cariile dentare. În acest stadiu se poate vorbi despre căderea dinților. Gaura este atât de adâncă încât nervul dintelui este atins. Durerea de dinți este foarte puternică. Bacteriile distrug nervul. Acum, doar tratamentul canalului la rădăcină mai poate ajuta. Deoarece un dinte mort devine poros, poate ceda cu ușurință. Acum este necesară o coroană, care acoperă dintele mort într-o manieră protectoare.
  • Bacteriile au distrus nervul, dintele cade sau este tras de către dentist cu ușurință. Ulterior, poate fi folosit un implant dentar sau o punte.
  • Bloodstream: Dacă bacteriile intră în sânge, pot duce la intoxicații ale sângelui și la boli cardiace grave.

Ce e de facut?

După masă, perierea este obligatorie. Așteptați o jumătate de oră pentru ca smalțul să se recupereze din acizi. Dacă se curăță imediat după masă, smalțul de protecție poate fi îndepărtat. Periajul de două ori pe zi cu paste speciale de dinți este extrem de important, pentru a opri depunerea placii/tartrului.

Pentru dinții copiilor, medicii recomandă un sigiliu de fisură. Dacă un dinte de lapte este afectat, bacteriile pot ataca dinții care sunt deja în maxilar.

Vizitele regulate la dentist sunt obligatorii. În plus, medicul dentist le oferă celor mici sfaturi privind tehnica adecvată de periere. Dacă toate regulile de periere a dinților sunt urmate, frica de medicul dentist este complet inutilă. Ideal ar fi ca părinții să meargă cu copilașii la control la fiecare două săptămâni. Dacă placa dentară este vizibilă, trebuie curățată mai bine. În cazul în care decolorarea este vizibilă sau smalțul dintelui se simte dur – mergeți  imediat la medicul dentist.

Mulți pediatri prescriu în mod obișnuit comprimate cu vitamina D, care conțin fluor. Fluorul poate repara chiar defecte minore dentare (pete albe). Atunci când periați cu o pastă de dinți care conține fluor, se creează de asemenea un depozit temporar de fluor pe suprafața dintelui, astfel încât efectul durează o perioadă mai lungă. Fluorul este util, dar în măsura potrivită. O supradoză cauzează dungi albicioase pe dinți și face smalțul poros. De exemplu, o doză mărită poate fi atunci când fluorura provine din mai multe surse: sarea de masă, apa minerală posibil utilizată pentru alimentația pentru sugari și din pasta de dinți. Suficiente sunt 0,05 mg fluorură pe kilogram de greutate corporală. Până la vârsta de doi ani, este suficient să se utilizeze o pastă de dinți cu fluor o dată pe zi și al doilea periaj să fie numai cu apă.

Fluxul suplimentar de sare de masă sau de apă nu este necesar. În plus, până când copilul are șase ani, părinții ar trebui să utilizeze numai o pastă de dinți specială pentru copii.

În ultimii ani, în plus față de fluor, administrarea de fosfopeptida cazeină, o componentă a laptelui, a câștigat teren. Studiile au arătat că substanța completează cu succes zonele deja demineralizate ale dinților cu calciu și fosfați. Dar dinții sănătoși sunt protejați împotriva pierderii de minerale, care previne carierea dinților.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete