De ce se inflamează gingiile

2018-09-14T00:51:31+00:0031 mai 2018|Categorii: Educație pacienți|

Gingiile inflamate pot fi însoțite de mai multe manifestări, și anume: sângerare gingivală, sensibilitate a zonei în momentul în care mesteci alimente, mucoasa gingivală este roșie, respirație urât mirositoare, senzație de arsură când introducem în gură alimente picante, durere ușoară la atingere.

În ceea ce privește cauzele apariției gingiilor inflamate, poate fi vorba despre mai multe probleme de sănătate, dar și alți factori:

– Placa dentară: una dintre cele mai întâlnite cauze care duce la apariția inflamației gingivale o reprezintă acumularea de placă bacteriană la baza dinților, cauzând durere și înroșirea zonei. Placa se acumulează în urma unei igiene orale deficitare, de aceea este foarte important un periaj dentar corect, dar și folosirea apei de gură și a aței dentare.

– Alergii: alergia la diferite alimente (de exemplu nuci, fructe de mare, soia) se poate manifesta și prin inflamarea gingiilor, stare însoțită de durere gingivală, mâncărime a gingiilor). De asemenea, poate fi și o alergie la unele medicamente imunosupresoare sau unele medicamente recomandate pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

– Infecții: o altă cauză a gingiilor inflamate o reprezintă infecțiile dentare cauzate de carii. Și infecțiile bacteriene ( amigdalită de natură bacteriană), fungice (se exemplu infecția cu Candida) și cele virale (virozele respiratorii) pot determina reacții inflamatorii la nivelul gingiilor.

– Cancer: inflamația gingiilor poate fi un simptom al leucemiei, dar și al altor tipuri de cancer. Dacă persoana în cauză are, în afară de gingii inflamate și noduli, pete pe gingii, sângerări gingivale, oboseală, transpirații nocturne, trebuie să consulte cât mai repede un medic.

– Proteze dentare: inflamația gingiilor poate să apară și ca urmare a utilizării protezelor dentare, mai ales în perioada de acomodare a pacientului cu proteza.

Și periajul dentar poate contibui la aparitia acestei probleme. Atunci când îți periezi dinții cu o perie cu peri duri sau când periajul este efectuat cu mișcări bruște una dintre consecințe poate să fie și inflamarea gingivală. Persoanele care fumează sunt mai predispuse la inflamația gingivală

Ce este de făcut pentru tratarea inflamației gingivale

Pentru a trata inflamația gingivală este importantă stabilirea cauzei care a dus la apariția problemei, iar în funcție de aceasta se stabilește și metoda de tratament. Pot fi recomandate antimicotice, antibiotice, antiinflamatoare, tratament stomatologic.

În unele cazuri, inflamația trece după câteva zile, în urma periajelor dentare mai dese. Periajul nu trebuie să fie unul agresiv, ci trebuie să fie efectuat cu blândețe. După periajul dinților poți folosi ața dentară pentru a îndepărta și mai bine placa bacteriană.

De ajutor pentru reducerea inflamației gingivale sunt și legumele și fructele bogate în vitamina C, această vitamină fiind recunoscută pentru faptul că are rol antiinflamator.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete