Metode pentru igiena interdentară corectă

2018-04-11T09:15:37+00:0011 aprilie 2018|Categorii: Educație pacienți|

La prima vedere, zona dintre dinți pare neclară. Cu toate acestea, spațiile interdentare reprezintă aproximativ 30% din suprafața totală a dinților (o treime din suprafețele care urmează a fi curățate).
Între spatiile interdentare se strâng foarte multe reziduuri alimentare, de aceea este esențial să acorzi o atenție mai mare acestor zone, în ceea ce privește curățarea. Dacă „tampoanele” dintre spațiile interdentare nu sunt îndepărtate în mod regulat și temeinic, rezultatul va fi respirația urât mirositoare și creșterea riscului cariilor dentare și a bolii gingiilor (ex. parodontita ). Prin urmare, curățarea acestor zone este o componentă indispensabilă a îngrijirii dentare zilnice și nu trebuie neglijată.

Specialiștii ne recomandă una sau un mix al acestor metode:

Ața dentară: curăță și spațiile interdentare înguste

Una dintre cele mai uzitate metode chiar și pentru persoanele cu dinți foarte apropiați este curățarea cu ața dentară. Mult mai igienic decât folosirea celor două degete introduse în gură pentru a putea manevra ața, găsim suporturile din atela dentară: ele arată ca o furculiță cu doar doi dinți dispuși exterior, între care este fixată o bucată de ață dentară.

Periile interdentare: mărimea contează

Manipularea este mai ușoară decât utilizarea aței dentare. Totuși, periile interdentare curăță numai la nivelul gingiei, dar nu și în punctele unde se ating dinții, fiind ideale pentru o curățare precisă a elementelor unei lucrări sau a implanturilor dentare, și în cazul în care spații goale se formează la baza dintelui (recesiunea gingiilor).

Versatilitatea lor le face potrivite chiar și pentru pacienții care poartă aparate dentare. Este important să alegeți mărimea potrivită a periilor: dacă acestea sunt prea mici, nu pot curăța suficient. Dacă sunt prea mari, pot afecta gingiile. Ideal ar fi să cereți sfatul dentistului înainte de prima achiziție/utilizare. Atenție, diferitele distanțe între dinți pot necesita dimensiuni diferite ale periilor.

Cum le folosim? Periile sunt împinse între dinți la marginea gumei și apoi se deplasează o dată sau de două ori spre cavitatea bucală și înapoi. Dacă doriți, puteți aplica o anumită pastă de dinți.

Cel mai bun mod de a curăța spațiile interdentare ar fi o dată pe zi. După fiecare utilizare, peria interdentară trebuie clătită bine cu apă și înlocuită la aproximativ două săptămâni.

Scobitorile interdentare

Dacă nu puteți face față aței dentare sau a periilor interdentare, puteți încerca scobitori. Acestea sunt tije înguste, care au o secțiune transversală triunghiulară și sunt alcătuite din lemn moale. Cu vârf rotunjit, acestea se folosesc cu grijă înainte și înapoi. Totuși, nu sunt potrivite pentru spații interdentare apropiate, nu pot pătrunde și curăța între punctele de contact ale dinților.

Irigatorul/dușul bucal: Nu utilizați în caz de inflamație bucală!

Toate impuritățile pot să dispară sub presiunea apei. O metodă extrem de utilă, câtă vreme nu avem vreo inflamație în cavitatea bucală. Se poate folosi cu apă sau cu apă de gură, unele dintre ele dispun de o tehnologie unică cu jet de aer și micro-picături care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene în zonele greu accesibile. Dacă decideți să aveți un irigator oral, utilizați-l ori de câte ori este posibil înainte de a vă peria dinții cu periuța obișnuită de dinți.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete