La nivel mondial, există doar 6 000 până la 8 000 de boli rare cunoscute. Simptomele sugerează adesea alte boli și nici măcar medicii cu experiență nu sunt întotdeauna capabili să le interpreteze corect. Cu toate acestea, peste 15% dintre simptomele bolii se găsesc în cavitatea orală sau în maxilar. De aceea, vizitele regulate la medicul dentist sunt obligatorii.

Bolile rare pe dinți, în zona gurii și maxilarului

Hipofosfatazie – HPP

Pacienții cu tulburări de metabolism osos au simptome de hipofosfatazie, precum și cei care suferă de rahitism, gută, reumatism sau osteoporoză. HPP este însă o boală deosebit de rară și apare la doar una din 100.000 de persoane.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi

Vezi oferta

Prea mulți sau prea puțini dinți sau erupții anormale ale dinților pot indică o boală rară.

Alte boli sunt caracterizate prin malformații ale maxilarului sau simptome ale țesuturilor moi, cum ar fi mucoasa orală sau buzele. Simptomele care apar trebuie, prin urmare, să fie controlate pentru a evita o boală neplăcută și lungă. Doar un medic poate recunoaște complexitatea bolilor rare și poate evalua corect conexiunile simptomelor, inclusiv cele orale.

Unele boli rare necesită o igienă specială orală. De exemplu, într-o formă particulară de leucemie, îngrijirea orală convențională nu este posibilă. În acest caz, dentistul poate ajuta cu o soluție individuală.

Amelogeneza imperfectă

Amelogeneza imperfectă este numele unui grup de boli genetice rare, care se caracterizează prin tulburări sau anomalii de dezvoltare a smalțului dentar. Sunt boli care afectează mai mult bărbații decât femeile și ale căror semne pot fi observate încă din copilărie. Diagnosticul timpuriu este esențial pentru luarea măsurilor terapeutice și estetice adecvate.

Anodonția

Anodonția este cauzată de lipsa formării mugurilor dentari si se caracterizează prin absența unui dinte sau a mai multora, mergând în același timp chiar până la absența lor totală.

Dentinogeneza imperfectă

Dentinogeneza imperfectă se numără printre anomaliile de structură dentare, afectând ambele dentiții, caracterizată printr-un aspect inestetic, datorat scurtării dinților și colorării anormale ale acestora. Transmiterea se realizează ereditar autozomal, ambele sexe având aceleași șanse de prezentare a maladiei.